Forskere i psykologi ved Vrije Universiteit i Amsterdam har funnet ut at sladring på kolleger kan være lønnsomt, skriver forskning.no.
Gjennom flere eksperimenter fant forskerne ut at sladder øker gruppesamarbeidet og reduserer egoistisk atferd. Studien er publisert i Scientific Reports.
– Studien er veldig spennende. Funnet demonstrerer at det å ha mulighet til å håndheve sosiale kontrakter er en avgjørende forutsetning for samarbeid og tillit, forklarer psykolog Mads Nordmo, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI til forskning.no.
Ville teste tillit, samarbeid og resultat
Mennesker har en tendens til å samarbeide når de vet at ryktet deres står på spill, ifølge de nederlandske forskerne. Denne gangen ville de teste ut om det er sladder eller sanksjoner som innvirker mest på gruppeatferden. De fant at sladder er det billigste virkemidlet.
– Sladring er en billig måte å moderere andre menneskers atferd i små samfunn, i forhold til andre sanksjoner som krever tidkrevende overvåking av andres oppførsel, sier forskerne Junhui Wu og Paul A. M. Van Lange i en pressemelding.
Forskerne lagde to dataspill som de 265 deltakere spilte flere ganger. Spillene var laget for å teste hvor effektivt gruppemedlemmene klarte å samle poeng, både hver for seg og som gruppe.
Sladregruppen satset mest
Alle spillerne fikk utdelt 10 poeng som tilsvarte 10 cent, og kunne selv bestemme hvor mye de ville investere i gruppens pott. Til slutt ble potten doblet og fordelt likt ut til deltakerne. Det ene spillet handlet om offentlige goder, og det andre var et tillitsspill.
Deltakerne ble delt inn i ulike grupper som enten fikk lov til å sladre på hverandres bidrag anonymt, straffe hverandre eller begge deler.
Gruppemedlemmene som hadde muligheten til å sladre på de andre deltakerne, økte sine bidrag litt for hver runde i spillet om offentlige goder, sammenlignet med gruppen som ikke sladret.
– Solid studie
– Studien er veldig godt gjennomført. Eksperimentets styrke er at det har høy indre gyldighet, som demonstrerer klar årsakssammenheng, forklarer Nordmo.
De som fikk lov til å straffe ved å redusere de andres poeng, eller både å sladre og sanksjonere, bidro verken med mer eller mindre i de neste rundene.
Poengene som deltakerne oppnådde, fikk de vekslet inn i penger ved slutten av studien.
Sladder og straff skyldes sinne
– Men er ikke sladder negativt i et arbeidsmiljø?
– Vi anser nok sladder og straff som negativt. Men sladder og straff har ofte følelsesmessig basis i sinne, og sinne er en helt avgjørende følelse for at grupper skal kunne fungere, forklarer høyskolelektor Mads Nordmo til forskning.no.
Sinne motiverer oss til å håndheve brudd på sosiale kontrakter. Dersom denne motivasjonen ikke fantes, ville mennesker antakelig ikke håndhevet sosiale kontraktsbrudd like effektivt. Følgelig ville sosiale kontrakter vært meningsløse, og gruppefungering og tillit ville ikke fått grobunn, forklarer han.
– Menneskets evne til å føle og la seg motivere av sinne er en evolusjonær forutsetning for våre komplekse og sammenvevde samfunn, forklarer Nordmo.
Sladrere stolte mer på andre
Deltakere i den gruppa som sladret, stolte dessuten mer på sin nye partner i det påfølgende spillet om tillit.
Verken de som bare kunne straffe, eller de som både kunne straffe og sladre fikk noen særlig endring av tillit i det påfølgende spillet.
Funnet føyer seg inn i en lang rekke studier både fra laboratorier og felt. Sladder er også en verdifull kilde til kunnskap om oss selv, har en tidligere studie fra Nederland vist.
– Det viktigste nye bidraget fra disse forskerne, er at muligheten for gratis sladder kan være mer effektivt enn muligheten for økonomisk straff, kommenterer Nordmo.
Men han vil ikke ta til orde for at samfunnet eller arbeidsplasser bør forsøke å dyrke fram mer straff og sladder av den grunn.
Flere forhold spiller inn
Høyskolelektoren understreker at det er forskjell på et forsøk og en ekte arbeidsplass. Han er kritisk til forskernes konklusjon om at at sladder er mer effektivt enn straff.
– Selv om forskerne viste at muligheten til å sladre fremmet mest samarbeid og tillit mellom forsøkspersonene, er det usikkert om det vil være mer effektivt enn sanksjoner i det virkelige liv. Slik sett har ikke nødvendigvis slike forsøk ekstern gyldighet, mener Nordmo.
På en arbeidsplass er det mange faktorer som potensielt kan virke mot hverandre. Den psykososiale kostnaden ved å sladre eller baksnakke på en arbeidsplass kan være annerledes enn å sende en advarsel i et anonymisert økonomisk dataspill, forklarer han.
– Derfor kan ikke denne delen av konklusjonen nødvendigvis generaliseres til arbeids- og samfunnsliv uten videre forskning, understreker psykologen.
(forskning.no)