Ernæringsrådgiver i OFG Iselin Bogstrand Sagen viser hvor enkelt det er å tilberede frukt til ansatte på arbeidsplassen.

Ta en fruktpause og bli mer produktiv

Vi er mer produktive på jobb når vi er glade. Faktisk er lykkeligere arbeidstakere 31 prosent mer produktive og tre ganger mer kreative enn andre arbeidstakere.

Glade ansatte lønner seg, skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt i en pressemelding og viser til internasjonal forskning på området.

«Fem om dagen»

Forbrukerundersøkelsen som måler folks frukt- og grøntinntak gjennomført av Kantar TNS på vegne av OFG, viser at nordmenn spiser 3,2 enheter om dagen. Den anbefalte daglige mengden fra Helsedirektoratets kostråd er fem om dagen. Kun én av fem følger helsedirektoratets kostråd med fem porsjoner bær, frukt og grønnsaker i løpet av dagen.

– Under koronapandemien har vi spist mindre frukt, bær og grønnsaker. Mulige årsaker til dette knyttes blant annet til bortfall av kantinemat og fruktkurver på jobben som følge av at mange jobbet fra hjemmene sine, forklarer ernæringsfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) Iselin Bogstrand Sagen.

– Måltidene vi spiser på arbeidsplassen, som blant annet lunsj, har stor betydning for hvordan vi får vårt daglige frukt- og grøntinntak. Ved å introdusere frukt på arbeidsplassen kan sykefraværet minke da de ansatte får påfyll av sunn mat og mellommåltider som skaper fornøyde og produktive ansatte, forteller Iselin Bogstrand Sagen.

Besparelser i god helse

Sunne og friske arbeidstakere er viktig for enhver arbeidsgiver. Kantinen er bedriftens hjerte, det er her de gode samtalene mellom kollegaer kommer fram, og det er her vi får påfyll av energi i hverdagen så vi kan prestere bedre.

– Frukt gir energi og hjelper å holde konsentrasjonen oppe, og som vi alle vet, er det bra for helsa, sier NTNU-professor i arbeidshelsepsykologi Siw Tone Innstrand og fortsetter: – Frukt gir samtidig en anerkjennelse og en fin gest til arbeidstakerne og viser at de blir satt pris på. Dette kan gi trivsel, forklarer professor Innstrand.

Frukt på arbeidsplassen er et godt tiltak som kan bidra til et bedre arbeidsmiljø med individuelle helsegevinster. Et høyere inntak av frukt og grønt er gunstig i forhold til forebygging av blant annet hjerte- og karsykdommer, kreft og diabetes samt høyt blodtrykk.

– Det beste og enkleste en arbeidsgiver kan gjøre for sine ansatte, er å gi dem en velfortjent fruktpause i løpet av arbeidsdagen, avslutter Iselin Bogstrand Sagen.

(Pressemelding fra Opplysningskontoret for frukt og grønt)

Powered by Labrador CMS