Hørselsvern

Øredøvende i olje

Det rappor­teres om lag 600 hørsels­skader i petro­leums­industrien hvert år. Statoil er et av sel­skapene som tar støy­pro­blema­tik­ken på alvor.

Publisert

Et tiltak Statoil har tatt i bruk og videreutvikler er et aktivt hørselsvern- og kommunikasjonsprodukt som heter QuietPro. Det er Norges Forskningsråd som melder dette.

- Det er fantastisk å bidra til teknologiutvikling som vil redusere hørselsskader sier Asle Melvær, Statoils støyspesialist, initiavtager og fagansvarlig for FoU-prosjektet SoHot (Sikkerhet Offshore for Hørsel og Talekommunikasjon).

QuietPro er produsert av Trondheimsbedriften Nacre, som er en knoppskytingsbedrift fra SINTEF.

- Ved å bruke dette hørselvernet sparer de ansatte energi. De slipper å anstrenge seg for å høre hva som blir sagt over radioen. Dempingen i hørselvernet gjør at lyden tilpasses omgivelsene.

- Å få med seg beskjedene som blir gitt på radio kan være livsviktig, forteller Melvær. - Det er også betryggende å vite at utstyret selv gir beskjed dersom det ikke er satt inn i øret på korrekt måte.

I fire år har Statoil ledet arbeidet med å utvikle det nye hørselvernet. Oseberg og Snorre skal teste ut neste generasjon av QuietPro.

- Den nye utgaven har en innebygget støydosemåler som sier i fra før hørselen skades. Dette er helt unikt, forteller en engasjert Melvær.

Øreproppene har mikrofon på innsiden som fanger opp talesignaler gjennom kraniet. Dermed trengs ikke mikrofon foran munnen, slik det er på hørselvern som brukes på de fleste plattformer i dag. Mikrofonen inne i øret får ikke med seg bakgrunnsstøy, som en mikrofon foran munnen får.

Kilde: Et øredøvende problem (Forskningsrådet)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS