Skogrydding-ntb-info
Skogrydding-ntb-info

Bruk riktig verneutstyr når du rydder skog

De siste ukene har stormene Nina og Mons ødelagt store skogsområder i Norge. Arbeidstilsynet frykter omkomne i oppryddingen av vindfelte trær hvis man ikke bruker riktig verneutstyr.

Publisert

(Foto: NTB Info)

– Å rydde opp i en stormfelt skog er ikke for hvem som helst. Det har vært mange dødsulykker opp gjennom årene, og jeg frykter at flere liv vil gå tapt hvis man ikke bruker riktig verneutstyr og har gjennomført en dokumentert opplæring på forhånd, sier seniorinspektør Trond Leet, ansvarlig for skogbruk i Arbeidstilsynet Indre Østland.

Alle bønder og andre som er selvstendig næringsdrivende må følge alle forskrifter om verneutstyr, og har også krav om dokumentert opplæring. Privatpersoner, derimot, er ikke underlagt noe regelverk.

Motorsag og dongeribukse

– Vi ser stadig eksempler på privatpersoner som er ute for å rydde opp etter uvær med motorsag og dongeribukse, for eksempel. Dessverre er kunnskapen om riktig verneutstyr dårlig hos mange, men det ønsker vi å gjøre noe med. Alle Stihl-forhandlere er sertifiserte og vet viktigheten med riktig bruk av verneutstyr. Derfor er sikkerhet et særdeles viktig emne i vår opplæring av butikkpersonell, slik at sluttbruker får riktig veiledning, forteller markedssjef hos Andreas Stihl AS, Pål Virik Nilsen.

Bruk profesjonelle

– Skal man bruke motorsag er vernesko, vernebukse, hansker, jakke og hjelm med visir og øreklokker en selvfølge. Det vet alle våre profesjonelle brukere, men dessverre er denne kunnskapen mangelfull hos mange privatkunder, sier Nilsen.

Trond Leet oppfordrer også folk til å være ekstra forsiktige i stormfelt skog, og helst ikke gå alene.

– I dag har veldig mange sin egen motorsag, og det er vel og bra. Men vindfelte trær kan være farlige, og man må planlegge, og gjøre en risikovurdering på forhånd. Trær som ligger på bakken kan se uskyldige ut, men det er lite som skal til før enorme krefter kan bli utløst. Aller best er det at profesjonelle folk tar av seg ryddingen. De har krav om dokumentert opplæring og riktig verneutstyr, og de risikerer å bli bøtelagt hvis de ikke holder seg til forskriftene.

(Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS