Teknisk-tegning-CB3288602
Teknisk-tegning-CB3288602

Slik får du langtidsfriske medarbeidere

Danskene har undersøkt hva det er som gjør medarbeidere langtidsfriske. Formålet er å få mer kunnskap som skal brukes til å sette i verk målrettede helse- og nærværsfremmende tiltak.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Meningsfylt arbeid og gode kolleger er viktig for langtidsfriske medarbeidere, ifølge en ny undersøkelse gjengitt av nettstedet arbejdsmiljoviden.dk.

En tredel er langtidsfriske

36 prosent av Region Sjællands medarbeidere er langtidsfriske. Det vil si at de maksimalt har hatt fem sykedager i året over to år. Det fremgår av undersøkelsen Langtidsfrisk i Region Sjælland – et grunnlag for læring.

De langtidsfriskes topp fire

– Vi har laget undersøkelsen for å få noen håndfaste fakta om hva de langtidsfriske medarbeiderne legger vekt på. På forhånd hadde vi en fornemmelse for hvor mye visse faktorer betydde, for eksempel mening og innflytelse i arbeidet, men nå har vi fått bevis for det, sier HR-leder Kim Leck Fischer i Region Sjælland.

De langtidsfriske peker ifølge rapporten på fire faktorer som de viktigste for jobbtilfredshet:

* At arbeidet er meningsfylt.

* At de har gode kolleger.

* At de har innflytelse på hvordan arbeidet skal utføres.

* At de kan levere god kvalitet.

Etterlyser et nyansert syn på sykefravær

" HR-lederen understreker at undersøkelsen er med på å skape et mer nyansert syn på sykefravær. Regionen ønsker både å få nærværet opp, samtidig med å få sykefraværet ned. – Det er enkelt å redusere sykefravær med å skremme eller lokke folk til å møte på jobb. Det skjer stadig vekk. Men selv om det har en effekt, er den kortsiktig, mener han, og fortsetter: – Arbeidet for å redusere sykefraværet må handle om å skape et holdbart og engasjert nærvær. Vi ønsker solide løsninger. Det gir ingen mening å skryte av lave sykefraværstall hvis folk går skremte og halvsyke rundt omkring på arbeidsplassen. Vi ønsker en nyansert innsats med søkelys på nærvær, samtidig som vi arbeider med fraværsfaktorer. Målet er arbeidsplasser med sunne og engasjerte medarbeidere.

– Kort sagt: Vi vil bruke resultatene av undersøkelsen til å skape engasjert nærvær og unngå uengasjert tilstedeværelse, sier han.(arbejdsmiljoviden.dk)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS