Søvnbilde
Søvnbilde

Sov deg til suksess

Å sove godt og dermed se piggere ut, kan være fordelaktig for deg både privat og i arbeidslivet.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Dette viser en avhandling i psykologi ved Stockholms universitet der forskere har studert effekten av søvnmangel på utseendet, skriver forskning.se.

Har du sovet for lite, kan omgivelsene oppfatte deg som trøttere, mindre frisk og mindre attraktiv. Dessuten er andre personer mindre villige til å omgås med noen som ser søvnig ut, og det er til og med en fare for at jobbsøkingen kan gå litt tregere.

Forskning på søvnløshet

– Det finnes mye forskning på hvordan søvnmangel gir negative effekter på enkeltindivider, men mindre om hvordan omgivelsene oppfatter en som ser trøtt ut. Vi ville få svar på om personer som ser trøtte ut også risikerer å bli sett ufordelaktig på av andre, sier Tina Sundelin, doktor vid Psykologisk institutt ved universitetet i Stockholm.

Studerte bilder

I fire ulike studier har personer blitt vist fotografier av personer med varierende søvnmengde. De har deretter vurdert fotoene ut fra ulike faktorer som attraktivitet, helse, pålitelighet, lederskapsevner, sjanser for å få jobb og hvor gjerne de vil omgås med personene på bildene. Når personene så trøtte ut, ble de vurdert mer negativt enn når de samme personene så pigge ut.

Prioriter riktig

– Til tross for at vi alle vet at det er viktig å sove, er det mange av oss som velger bort noen av de timene vi trenger til søvn og heller sitter oppe og jobber, ser på tv eller kaster bort tida med å surfe på internett.

Det er å håpe på at disse resultatene bidrar til at den nødvendige søvnen foretrekkes framfor andre og mindre nødvendige aktiviteter, sier Tina Sundelin.

(forskning.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS