Sykehus-CB569570
Sykehus-CB569570

Forskere følger 600 sykepleiere på jobb

I flere uker skal forskere overvåke 600 sykepleiere over hele landet for å finne ut hva skiftarbeid betyr for helseplager.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Sykepleierne som har sagt ja til å delta i studien, skal følges fra dag til dag i fire uker, og har forpliktet seg til å rapportere i en mobil dagbok, skriver Dagens Medisin.

I tillegg skal de bære en akvititetsmåler på størrelse med et armbåndsur kontinuerlig på ankelen. Måleren registrerer bevegelse og brukes til å måle fysisk aktivitet og søvn. Sykepleierne får bare ta den av når de skal dusje.

Enestående studie

–Feltstudien er enestående i sitt slag. Vi skal studere våre deltakere over flere uker. Det er faktisk ingen som noen gang har klart å lage en studie av skiftarbeidere som studerer variasjon i helseplager fra dag til dag over mer enn 2-3 dager, forklarer Kristian Bernard Nilsen, forsker og lege ved Oslo Universitetssykehus i en pressemelding fra OUS.

Flertallet i turnus

Rundt 60 prosent av sykepleierne arbeider i turnus, og noen plages av søvnvansker og andre helseplager. Målet med denne studien er å kartlegge hvilke konsekvenser skiftarbeid kan ha for helsen. Studien gjennomføres av Oslo Universitetssykehus (OUS) og Statens arbeidsmiljø (Stami) i samarbeid med flere forskningsinstitusjoner.

Blod- og spyttprøver

Forskerne skal sammenholde resultatet fra de mobile dagbøkene i feltstudien med objektive aktivitetsmålinger med påmontert utstyr, i tillegg til laboratorieanalyser av blod og spytt.

Analysene vil gi forskerne innsikt i mekanismene bak helseplagene. Resultatene kan brukes til å lage helsefremmende tiltak for skiftarbeidere.

(Dagens Medisin)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS