Tre oljearbeidere står med en stor pose popkorn. Havet i bakgrunnen.
Popkorn gjør nytten som oljesøl under øvelsen. Bildet er fra en tidligere anledning.

Finn fram popkornet – nå skal vi øve på oljekatastrofe

40 kubikkmeter popkorn spiller en sentral rolle i tidenes største oljevernøvelse på Draugen-feltet.

Øvelse Draugen avholdes 21. til 23. mars 2023. Øvelsen baserer seg på et tenkt scenario i forbindelse med boringen av en letebrønn på Draugen-feltet, nord for Stadt. Personell vil øves i områdene fra Haltenbanken vest for Trondheim til nord for Vesterålen. Totalt deltar 800 personer.

Det er operatørselskapet Okea, Norsk oljevernforening for operatørselskap (Nofo) og Operatørenes forening for beredskap (OFFB) som går sammen om øvelsen.

Nær virkeligheten

Selv om det aldri har vært landpåslag av olje fra virksomhet på norsk sokkel er det Nofo sitt oppdrag å sørge for at alle involverte parter vet hva de skal gjøre dersom noe skulle skje i fremtiden.

Det er viktig å teste både verktøy, kompetanse og kommunikasjon.

– Øvelser er veldig viktig for en beredskapsorganisasjon som Nofo. Gjennom øvelser kommer vi så nær en hendelse vi kan uten at den er reell, sier Alv B. Solheim, administrerende direktør i Nofo i en pressemelding.

Gjennom øvelser kommer vi så nær en hendelse vi kan uten at den er reell.

Alv B. Solheim

Popkornsøl

Når det skal øves på oljeutslipp, kan man naturlig nok ikke slippe ut olje på ordentlig. Derfor brukes popkorn i stedet.

Under øvelse Draugen vil det brukes nærmere 40 kubikkmeter usaltet popkorn. Dette tilsvarer cirka seks lastebillass. Popkornet skal simulere olje på havet.

Å bruke popkorn har flere fordeler. Blant annet er det svært synlig slik at det er lett se områder med «popkornsøl». I tillegg er det organisk avfall som kan spises av både fugl og fisk.

Bilde av oljeplattform.
Draugen-feltet er åsted for en av de største oljevernøvelsene i noensinne.

Rydde i fjæra

Det vil bli landpåslag av popcorn under øvelsen. Dermed får man også teste kunnskap og metoder for å rydde i fjæra.

Under øvelsen driver den simulerte oljen (som er popcorn) nordover med kyststrømmen og truer med landpåslag blant annet i området rundt Ofoten, Sør-Troms, Lofoten, Vesterålen, Salten og Rana.

Dette er områder som ikke er reelle for landpåslag fra Draugen-feltet, men det er viktig at IUA-ene i de respektive områdene får øve, så dette er områder som spilles inn. IUA står for interkommunalt utvalg mot akuttforurensning.

Powered by Labrador CMS