Elleve slokkesprayer ble testet. Kun én ble vurdert som "bra". (Illustrasjonsfoto: SP Fire Research)
Elleve slokkesprayer ble testet. Kun én ble vurdert som "bra". (Illustrasjonsfoto: SP Fire Research)

Brannslokkingssprayer fikk stryk

Bare fire av 11 brannslokkingssprayer hadde akseptabel slokkeeffekt i en nylig utført test. Den dårligste fikk faktisk brannen til å eskalere.

Publisert

Testen, som er utført av SP Fire Research på oppdrag av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), avdekker store forskjeller mellom produktene, melder NTB. Det skjedde til tross for at etiketten på beholderne ofte lover at slokkingssprayene kan håndtere ethvert brannscenario.

Falsk trygghet

– En så dårlig slokkeeffekt som enkelte av produktene viser, vil både gi falsk trygghet og ikke minst undergrave tilliten til de bedre produktene, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

Hun understreker at en slokkingsspray ikke kan erstatte annet slokkingsutstyr, og at de beste produktene i testen bare bør være et supplement.

Kun ett av de elleve produktene, som klarte å slokke fire av de fem brannene i testen, ble vurdert som «bra». Tre produkter ble vurdert som «akseptable», tre var «middels», mens fire produkter fikk vurderingen «bunn». De dårligste hadde nærmest ingen effekt. Én av sprayene virket mot sin hensikt ved å forstørre en frityrbrann i stedet for å slokke den.

(NTB)

Du kan lese hele testrapporten "En vurdering av effekten til slokkesprayer på det norske markedet" her.

Powered by Labrador CMS