Nesten halvparten av alle som har medarbeidersamtaler på jobben mener disse i liten grad bidrar til å forbedre arbeidssituasjonen. Hver tiende har aldri slike samtaler med arbeidsgiver.
Dette fremkommer i en undersøkelse utført av Infact for bemanningsbyrået Xtra personell.
Mens 59 prosent av oss har medarbeidersamtale minst en gang i året, svarer 21,4 prosent at dette skjer sjeldnere enn årlig. Og hele 10,1 prosent – altså hver tiende nordmann – har aldri medarbeidersamtale.
I enkelte bransjer har 1 av 6 aldri medarbeidersamtale, opplyser Kristian Fæste i Xtra Personell.
Adm. dir. Kristian Fæste i Xtra personell er skremt:
– Slike bør arrangeres minst en til to ganger per år, både av hensyn til den enkelte arbeidstaker og for arbeidsgiver. Spørsmålet er knyttet til antall medarbeidersamtaler i nåværende stilling, og det innebærer jo at ansettelsen kan ha hatt varierende lengde. Det synes jeg imidlertid gjør det enda mer skremmende fordi det er ekstra viktig med tett oppfølging av nyansatte, sier han.
Pliktløp uten formål
Av dem som gjennomfører medarbeidersamtaler svarer 48,4 prosent at samtalene i liten eller svært liten grad bidrar til en forbedring i arbeidssituasjonen.
— Det handler om at gjennomføringen av medarbeidersamtalen ofte blir mer et pliktløp enn en samtale med et formål. Arbeidsgivere må skape et miljø der arbeidstakere tør å gi ærlige tilbakemeldinger, og der disse blir tatt på alvor og fulgt opp.
— Det finnes også en rekke gode verktøy for medarbeidersamtaler som vil kunne bidra til å gjøre disse mer nyttige. Dessuten bør ledere og ansatte ha løpende kontakt også ved siden av de obligatoriske samtalene, understreker Fæste.
Verst i helse og omsorg
Det er store forskjeller bransjene i mellom, både når det gjelder hvor utbredte medarbeidersamtaler er og hvor mye utbytte de ansatte opplever å ha av dem. Både innenfor det offentlige og det private skiller helse- og sosialsektoren seg ut – i negativ retning.
Under halvparten av helse- og sosialarbeiderne i offentlig sektor har årlige medarbeidersamtaler, og hver sjette ansatte har det aldri. Av dem som har medarbeidersamtaler, sier hele 51,4 prosent i det offentlige og 52,7 prosent i det private at samtalene i liten eller svært liten grad har ført til forbedringer på arbeidsplassen.
Opptatt med å legge turnuskabal
— Det er bekymringsfullt at denne sektoren skiller seg såpass ut i negativ retning. Jeg tror det kan skyldes at linjelederne i denne sektoren ofte er mer opptatt av å fulle turnushull og få bemanningen til å gå i hop enn å følge opp sine medarbeiderne. Jeg tror ikke det er meningen, men en realitet i forhold til arbeidsbelastning og organisasjonsform, sier Fæste.
Regionale variasjoner
Undersøkelsen viser også at det gjennomføres færrest medarbeidersamtaler i Trøndelag og Nord-Norge, mens Oslofolk er minst fornøyde med effekten. Det går også frem at arbeidstakere under 40 år i langt større grad enn sine eldre kolleger opplever at medarbeidersamtalene fører til forbedringer.
Den landsrepresentative undersøkelsen ble gjennomført 27 april 2010 og 1215 personer ble spurt over telefon.