Kristian Faeste Xtra 3

1 av 10 har aldri medarbeidersamtale

Nesten halvparten av alle som har medarbeidersamtaler på jobben mener disse i liten grad bidrar til å forbedre arbeidssituasjonen. Hver tiende har aldri slike samtaler med arbeidsgiver.

Publisert

Dette fremkommer i en undersøkelse utført av Infact for bemannings­byrået Xtra personell.

Mens 59 prosent av oss har medarbeider­samtale minst en gang i året, svarer 21,4 prosent at dette skjer sjeldnere enn årlig. Og hele 10,1 prosent – altså hver tiende nordmann – har aldri medarbeider­samtale.

I enkelte bransjer har 1 av 6 aldri med­arbei­der­sam­tale, opplyser Kristian Fæste i Xtra Personell.

Adm. dir. Kristian Fæste i Xtra personell er skremt:

– Slike bør arrangeres minst en til to ganger per år, både av hensyn til den enkelte arbeids­taker og for arbeids­giver. Spørsmålet er knyttet til antall med­arbei­der­sam­taler i nåværende stil­ling, og det inne­bærer jo at anset­telsen kan ha hatt varie­rende lengde. Det synes jeg imid­ler­tid gjør det enda mer skremmende fordi det er ekstra viktig med tett opp­følging av nyansatte, sier han.

Pliktløp uten formål

Av dem som gjen­nom­fører med­arbei­der­sam­taler svarer 48,4 prosent at samtalene i liten eller svært liten grad bidrar til en for­bedring i arbeids­situasjonen.

— Det handler om at gjennom­føringen av med­arbei­der­sam­talen ofte blir mer et pliktløp enn en samtale med et formål. Arbeids­givere må skape et miljø der arbeids­takere tør å gi ærlige til­bake­meldinger, og der disse blir tatt på alvor og fulgt opp.

— Det finnes også en rekke gode verktøy for med­arbeider­sam­taler som vil kunne bidra til å gjøre disse mer nyttige. Dess­uten bør ledere og ansatte ha løpende kontakt også ved siden av de obli­gatoriske sam­talene, under­streker Fæste.

Verst i helse og omsorg

Det er store forskjeller bransjene i mellom, både når det gjelder hvor utbredte medarbeidersamtaler er og hvor mye utbytte de ansatte opplever å ha av dem. Både innenfor det offentlige og det private skiller helse- og sosial­sektoren seg ut – i negativ retning.

Under halvparten av helse- og sosialarbeiderne i offentlig sektor har årlige medarbeider­samtaler, og hver sjette ansatte har det aldri. Av dem som har medarbeider­samtaler, sier hele 51,4 prosent i det offentlige og 52,7 prosent i det private at samtalene i liten eller svært liten grad har ført til forbedringer på arbeidsplassen.

Opptatt med å legge turnuskabal

— Det er bekymringsfullt at denne sektoren skiller seg såpass ut i negativ retning. Jeg tror det kan skyldes at linje­lederne i denne sektoren ofte er mer opptatt av å fulle turnushull og få bemanningen til å gå i hop enn å følge opp sine medarbeiderne. Jeg tror ikke det er meningen, men en realitet i forhold til arbeids­belastning og organisasjonsform, sier Fæste.

Regionale variasjoner

Undersøkelsen viser også at det gjennomføres færrest medarbeider­samtaler i Trøndelag og Nord-Norge, mens Oslofolk er minst fornøyde med effekten. Det går også frem at arbeids­takere under 40 år i langt større grad enn sine eldre kolleger opplever at medarbeider­samtalene fører til forbedringer.

Den landsrepresentative under­søkelsen ble gjennomført 27 april 2010 og 1215 personer ble spurt over telefon.

Kilde: Nordmenn er misfornøyde med medarbeider­samtalene (Xtra Personell)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS