Arbeid og fritid flyter sammen

Flere og flere tar arbeidet sitt med hjem, og i fremtiden vil det ikke være noen grense mellom arbeide og fritid, mener en dansk ekspert på arbeidsglede.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Flere og flere sender et par jobbrelaterte e-poster om kvelden når barna er lagt i seng og arbeidsdagen egentlig burde være slutt. Og den tendensen vil bare bli sterkere i fremtiden, skriver nettstedet avisen.dk.

– For riktig mange vil skillelinjen mellom arbeid og fritid forsvinne. I stedet for å balansere arbeide og fritid vil det handle om å integrere arbeide og fritid. Hvorfor ikke handle på nettet på jobben og skrive ned en god idé når du får den om kvelden?

Det sier ekspert i arbeidsglede Alexander Kjerulf. Han ser flere og flere arbeidsplasser som har tatt oppgjøret med ni-til-fem-arbeidsformen og skapt mer fleksible rammer.

– Det handler om å vise medarbeiderne sine tillit, så de selv kan planlegge sin arbeidstid. Det har flere virksomheter funnet ut av gir gladere medarbeidere, sier eksperten.

Ingen populær idé

At grensen mellom arbeid og fritid går i oppløsning, er ikke danskene spesielt glade for. En undersøkelse viser at 57 prosent helst vil ha et klart skille mellom arbeid og fritid. Ellers blir de stresset.

– De føler at de nesten aldri har helt fri hvis de må stå til rådighet til alle døgnets tider. De vil heller ha klare retningslinjer for når og hvor mye de skal arbeide, så det blir satt en grense, forteller Michael Christiansen i konsulentselskapet Wise Consulting.

Hele 34 prosent svarer at de føler seg stresset på jobben. Den viktigste årsaken til dette er at de ikke har tid nok til å få gjort jobben sin. Hvis de så skal ta igjen hjemme det de ikke har fått |gjort på kontoret, kan det snart føre til mer stress.

– Det stilles store krav til den enkelte medarbeider hvis han eller hun selv skal forvalte sin arbeidstid. Du kan si at det flytter ansvar fra lederen over på de ansatte, og det kan godt bidra til å øke stressnivået hos dem.

Fleksibilitet betyder overarbeid

Tendensen til at arbeid og fritid flyter sammen, skyldes især at teknologien har forandret seg.

– Vi er online hele tiden, har mobiltelefoner og bærbare pc-er. Men ingen har på alvor tenkt over hvilke konsekvenser den teknologiske revolusjonen får. Michael Christiansen mener at en av konsekvensene ved det fleksible arbeidet er at mange ender med å arbeide overtid.

– Vi glemmer å ta fri når vi har fri og er ikke i stand til å begrense oss når sjefen sender e-post om kvelden. Det kan resultere i et dårligere liv og skape utilfredse medarbeidere, sier han.

Gi plass til fritid i arbeidstiden

Alexander Kjerulf er oppmerksom på at det er flere fallgruver forbundet med å utslette grensen mellom arbeide og fritid. Noen arbeidsgivere utnytter nemlig fleksibiliteten til å få medarbeiderne til å arbeide altfor mye.

– Fleksibilitet går ofte bare én vei når du arbeider i fritiden og ikke kan ta en formiddag fri. Derfor ender det ofte i overarbeid. Hvis arbeid og fritid skal integreres, så må medarbeiderne også ha lov til å ta fri i normalarbeidstiden, forteller han.

Det krever at arbeidsgiverne har tillit til at medarbeiderne selv kan forvalte sin arbeidstid. Tillit og gode ledere er derfor viktige forutsetninger for å lykkes med å integrere arbeid og fritid.

– Hvis arbeidsgiverne ikke stoler på sine ansatte, er der noe fundamentalt galt. Det viktigste for et godt arbeidsmiljø er å gi medarbeiderne kontroll så de tar ansvar og føler seg selvstendige. Det gir arbeidsglede og kan motvirke mange av stressproblemene.

Bra for barnefamilier

Han understreker at bare fordi vi i stigende grad arbeider i fritiden, betyr ikke det at vi arbeider mer enn den avtalte arbeidstiden.

– Vi må selvsagt ikke arbeide både fulltid om dagen og om kvelden. Det handler om å være mer fleksibel, så vi kan planlegge arbeidstiden bedre. Det kan være en fordel for både familier med små barn og for lederne som får mer selvgående medarbeidere, mener Alexander Kjerulf.

(avisen.dk)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"

Powered by Labrador CMS