(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Går offline etter arbeidstid

Du skal ha lov til å ignorere e-post og telefonsamtaler etter at du har forlatt arbeidsplassen. Slik lyder teksten i et nytt fransk lovforslag.

Publisert

Er du sliten av å være online hele tida? I Frankrike skal man gjøre det lovlig å motsette seg å svare på jobbtelefoner etter arbeidsdagens slutt, skriver nettsiden til svenske Veckans Affärer.

Den franske regeringen jobber for tida med et lovforslag som skal gi ansatte retten til å logge seg ut. I praksis skal loven gi deg rett til å logge ut fra e-post og slå av mobilen så snart du har forlatt kontoret. Dette rapporterer den franske avisen Le Parisien.

Fransk arbeidsliv i endring

Retten til ikke å være påkoblet er en del av et større lovforslag der arbeidslivet i Frankrike skal omformes slik at det både blir mer effektivt og mer konkurransedyktig – samtidig som den ansattes rettigheter skal ivaretas og styrkes.

I dagens arbeidsliv der alle er online blir det lett slik at ledere antar at de alltid kan ta kontakt med sine ansatte. Dette fører til høyere stressnivå på arbeidsplassen. Skillet mellom jobb og fritid har blitt stadig mer utydelig. Det kan være vanskelig for mange å føle at de faktisk har fri, til tross for at de ikke befinner seg på arbeidsstedet.

Lovpålagt balanse mellom arbeid og fritid

Frankrike løser problemet ved å pålegge ved lov en balanse mellom jobb og fritid. De nye lovene inneholder likevel ikke bare ideer som får de ansatte til å juble. Frankrike skal også gjøre det lettere for internasjonale selskaper å be sine ansatte om å jobbe flere timer i uka. Nå har landet en 35-timers arbeidsuke som skremmer bort mange store selskaper fra å etablere virksomhet der, ifølge CNN Money.

Dersom det franske forslaget godtas, kommer de nye lovene til å tre i kraft i juli 2017. Flere franske bedrifter har allerede begynt å tilpasse seg reglene og har forbudt ansatte å bruke virksomhetens datamaskiner og telefoner etter at de har gått hjem. Enkelte har har til og med gått så langt at de stenger bedriftens e-postkonto om nettene.

(Veckans Affärer)

Powered by Labrador CMS