Fleksibelt-arbeid

Fleksibel arbeidstid gir bedre helse

På arbeidsplasser der de ansatte får innflytelse over når og hvor arbeidet utføres, tar de samtidig bedre vare på helsen.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Dette er konklusjonen i en langtidsstudie av amerikanske arbeidstakere, foretatt ved University of Minnesota, skiver forskning.no.

– Vår studie viser at det å gå fra å betrakte tid på arbeidsplassen som et tegn på produktivitet til å legge vekt på faktiske resultater, kan skape et arbeidsmiljø som fremmer sunn adferd og velvære, sier professor Phyllis Moen i en pressemelding fra American Sociological Association.

Resultatene teller mest

Professorene og kollegaene hennes fulgte 608 kontorarbeidere ved hovedkvarteret til Best Buy i Richfield fra de gikk over fra faste arbeidstider til såkalt Results Only Work Environment.

Det innebar at bedriften ikke lenger fulgte med på når og hvorfra jobben ble gjort, bare på resultatene de ansatte oppnådde. Dermed kunne arbeidstakerne tilpasse arbeidsdagen mer etter egne behov, uten å spørre eller varsle de overordnede.

Så hvordan gikk det med disse kontorarbeiderne, sammenlignet med dem som ikke deltok i endringen av arbeidsmiljø?

Bedre søvn og helse

Ansatte med fleksibilitet sov nesten en time mer nettene før arbeidsdager. De følte seg mindre forpliktet til å jobbe når de var syke og oppsøkte oftere lege når de trengte det, selv om de hadde mye å gjøre.

Det nye systemet ga i tillegg en større følelse av å ha kontroll over eget liv. Dette reduserte konflikter mellom jobb og familieliv, noe som igjen ga bedre søvnkvalitet og følelse av å ha mer energi.

Arbeidstakerne meldte også at de hadde bedre helse og mestring, og at de opplevde mindre følelsesmessig utmattelse.

Oppfordringen til bedriftsledere lyder derfor: Vil du ha opplagte arbeidstakere, er det lurere å legge vekt på resultater enn på arbeidstid.

(forskning.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS