Byggarbeidsplass
Byggarbeidsplass

Faren for ulykker øker i varmen

Hvert år registrerer Arbeidstilsynet 25 arbeidsulykker som følge av arbeid utendørs i varmen.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Jan Tveita)

Ifølge tilsynet reduserer varmen evnen til å jobbe effektivt og riktig. Da øker faren for ulykker. Selv om det kan være ubehagelig å jobbe når det er veldig varmt, har ikke lovverket noen temperaturgrense. Arbeidstilsynet anbefaler like fullt at temperaturer over 26 grader unngås, skriver Frifagbevegelse.

Flest skader i bygg og anlegg

Varmen fører til flest skader innen bygg og anlegg, viser Arbeidstilsynets statistikker. I perioden 2005-2009 ble det meldt inn 38 yrkesskader i denne sektoren, der sommervarmen ble oppgitt som medvirkende årsak. På den neste plassene er industrien, etterfulgt av offentlig administrasjon.

Oftere pauser

Tilsynet understreker at den ansatte ikke selv kan avgjøre om han eller hun vil gå hjem når det er for varmt. I stedet må det være god dialog med arbeidsgiver, gjerne via verneombud eller arbeidsmiljøutvalget.

Mulige løsninger i varmen er oftere pauser i perioder, tilgang på drikke, forskjøvet arbeid eller eventuelt å avbryte arbeidet.

Arbeidstilsynet påpeker at arbeidsgiver har et ansvar for å planlegge og tilrettelegge for forventede temperaturvariasjoner, både sommer og vinter. Dette går frem av et nytt faktaark fra Arbeidstilsynet.

(Kilde: Aftenposten)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS