Dansk politi har tatt i bruk en egen bot-app ved fartskontroller. Det betyr at boten kan leveres synderen innen 24 timer - ikke fem til seks uker. (Foto: Børge Sandnes/Colourbox)

Nye apper blir viktig politi-verktøy

Dansk politi har nå rullet ut ikke mindre enn fem apper som skal gi raskere og tryggere saksgang.

Publisert

Kort sagt er de teknologiske grepene ment å gjøre hverdagen bedre for alle polititjenestemenn og -kvinner som er ute der det skjer.

Den aller nyeste er en bot-app som gjør at betjenter som ferdes langs veiene, eksempelvis kan skrive ut bøter på stedet. Dette er en app – i likhet med de fire andre – som vil ligge på tjenestetelefonene til dansk politi.

– Denne bot-appen er i ferd med å bli rullet ut, og nå vil man kunne oppleve å møte den i hverdagen rundt omkring i landet, sier Lars Ole Dybdal, IT-direktør hos Rigspolitiet til Dansk Radio.

Dansk politi har – i likhet med kolleger over det meste av verden - stort sett vært oppsatt med en kulepenn og en blokk med gjennomslag for å skrive ut forelegg, og påbegynne saken. Deretter vill de normalt ha fullført arbeidet når man kom tilbake på politistasjonen, skrevet ned hendelsen og detaljer om forseelsen.

Etter dette ville boten gå gjennom systemet, og først etter nærmere fem til seks uker ende opp hos den som skal betale.

Med ny bot-app kan saken opprettes på stedet, og fartssynderen vil få boten i sin e-postboks etter 24 timer.

– Telefonen er blitt et ganske viktig arbeidsredskap for oss, sier politiassistent Christian Berthelsen ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter til DR.

Ifølge Dansk Radio mener politiet i Danmark at den nye bot-appen minsker feil, nettopp fordi deres betjenter vil unngå situasjoner der man selv ikke forstår egne notater, eller ikke har fått med vesentlige momenter.

Mobiltelefonen til dansk politi er fra før oppsatt med flere ulike apper som enklere skal løse hverdagens situasjoner.

Disse appene benytter politiet allerede:

  • Innbruddsapp: Her gjøres alle notater, alle bilder og video legges inn, med gode beskrivelser på stedet for forbrytelsen har foregått.
  • Søkeapp: Benyttes til å finne opplysninger om personer, kjøretøy, pass og andre opplysninger i ulike registre.
  • Fotoapp: Enkel løsning for å avlevere bilder fra gjernings- og skadesteder, slik at de allerede ligger klare i et sentralt register.
  • Saksapp: Gir muligheter for å opprette en sak på gjernings- eller skadestedet, slik at opplysninger ligger inne i systemet for å bli arbeidet med videre av flere enn den som har gjort registreringen (ennå ikke rullet ut).

Dersom tjenestetelefonen kommer på avveie, kan den låses med øyeblikkelig virkning fra sentralt hold i politiet.

Powered by Labrador CMS