Skilsmisse-CB6822853

Skilsmisser dyrt for bedriftene

At ansatte tar sine personlige problemer med på jobben, koster danskene 27 milliarder kroner hvert år. Nå skal et digitalt verktøy hjelpe lederne med å takle medarbeidernes problemer bedre.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Problemer på hjemmebane kan for enkelte bli så store og uoverskuelige at de tar dem med seg på jobben. Dette koster samfunnet milliarder av kroner i sykefravær og nedsatt produktivitet, skriver det danske nettstedet business.dk.

Det kan nemlig være vanskelig å håndtere de personlige problemene, ikke bare for den som rammes, men også for kolleger og ledere. Derfor har rådgivningsvirksomheten Lifewise utviklet et digitalt ledelsesverktøy i samarbeid med it-virksomheten KMD og motekonsernet IC Companys.

Ledelse er personalledelse

– Mye ledelse er personalledelse. Når du tenker på hvor ofte det skjer på en arbeidsplass at mennesker kommer i krise, så er det opplagt at man som leder bør være rustet til å møte situasjonen. Noen ledere kan det, men svært mange kan det ikke. Og det påvirker virksomhetene negativt, sier Sisse Fallinge, partner i Lifewise.

Lifewise antar at ca. 37 prosent av den danske arbeidsstyrken årlig rammes av en personlig krise, og i følge tall fra organisasjonen Lederne koster fraværet på de danske arbeidsplassene hvert år 55,7 milliarder kroner. Arbeidsgiverne selv betaler 41 milliarder.

Kraftig nedsatt produktivitet

Rundt en tredel av sykefraværet skyldes forhold i det psykiske arbeidsmiljøet, og det koster samfunnet 27 milliarder kroner årlig, beregner Lederne. Dessuten viser norske undersøkelser at brudd i parforhold ikke bare koster i sykedager, men også viser seg i kraftig nedsatt produktivitet i tiden rundt skilsmissen.

Ledelse også i kriser

– Det handler om å forberede sine ledere på å kunne lede medarbeidere - også når de rammes av en krise. Livserfaring er selvfølgelig viktig, men man kommer også langt med å trene og skolere ledere, sier Fallinge.

Lederne må ha antennene ute om hvilke tegn de skal være oppmerksomme på, og hvordan de best mulig håndterer situasjonen med medarbeideren. Men utdannelse av ledere er langt fra gratis, derfor har Lifewise gått sammen med KMD, som lenge har utviklet it-systemer til den kommunale sektor, for å utvikle Lifewise eMotion, så rådgivningen blir digital.

Styrker menneskelige aspekter

Hos IC Companys har ti ledere og HR-partnere deltatt aktivt i utviklingen av ledelsesverktøyet. For i tillegg til å fokusere på bunnlinjen, vil motekonsernet også styrke de menneskelige aspektene ved å gå på arbeid, og ha mulighet til å distribuere ledelsesrådgivningen til lederne i virksomhetens internasjonale filialer.

– Vi har mange ledere spredt rundt omkring i verden, slik at arbeid med kompetanse ved hjelp av et pedagogisk digitalt verktøy er på mange måter en smart og logisk framgangsmåte. Det har selvfølgelig noen naturlige begrensninger, men de foreløpige erfaringene med å bruke et verktøy som Lifewise eMotion har været aldeles glimrende, ifølge Morten Linnet, HR-direktør i IC Companys.

(business.dk)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS