Godt lys er en forutsetning for at vi skal kunne se ordentlig. Bra belysning bidrar til trivsel og gjør at vi jobber bedre, mens dårlig belysning kan gi oss hodepine, øyeplager og økt risiko for ulykker.
Vi har lenge visst at det finnes en sammenheng mellom lys og helse. Annenhver arbeidstaker opplever at de påvirkes negativt av den mørke vinteren, melder det svenske nettstedet Arbetsmiljöupplysningen.
Arbeider du innendørs på dagtid i vinterhalvåret, er lysstyrken innendørs rundt 300-400 lux, omtrent en tidel av lysstyrken utendørs på en overskyet dag. Har du mulighet, ta gjerne minst en halvtimes spasertur utendørs i lunsjen.
" Belysning på jobben
Arbeidsstillingen din er nært koplet til synet. Og det er synet som er sjef.
Hvis lyset er så dårlig at du ikke ser ordentlig, kan det gi en dårlig arbeidsstilling, noe som igjen kan føre til smerter i skuldre, nakke og hode.
Det finnes imidlertid ingen generelle grenseverdier for belysningen, fordi det kreves ulik belysning til ulike typer arbeid. Behovet er for eksempel svært forskjellig på en byggeplass og i et laboratorium.
Belysning på kontoret
Dagslyset bidrar til mesteparten av kontorets belysning i den lyse årstiden, og setter en slags norm for belysningen i vinterhalvåret.
Men å sette opp mange lamper i taket trenger ikke nødvendigvis gir bedre belysning, hvis du skygger for deg selv når du jobber. En god belysning består av en allmennbelysning som skal utfylles med individuell arbeidsplassbelysning.
Jobber du ved dataskjerm, må du dessuten unngå reflekser å få reflekser fra vindu og lamper i skjermen. Dataskjermer bør generelt plasseres slik at brukeren vender den ene siden mot vinduet.
På en utendørs byggeplass vil lysstyrken hele tiden være under forandring. På store utendørsplasser, der lyskildene er montert i høye master, er det lett å bli blendet. Der bør belysningen monteres slik at du slipper å ha den i synsretningen.
På mer midlertidige arbeidsplasser, som ved veiarbeid og skogsarbeid, må du i mange tilfeller bruke flyttbare lamper.
Øyet trenger en viss tid på seg for å tilpasse seg sterke eller plutselige endringer i lyset. Dette kan bli et problem hvis du flytter deg raskt fra en godt belyst plass til en som er mindre belyst.
Et eksempel er i restauranter, der det ofte er stor lysstyrkeforskjell mellom kjøkken og serveringslokalet. Forsøk å få en myk overgang mellom mørke og lyse soner.