stress_colourbox

Stressdiagnosen ute av kontroll

Begrepet stress er blitt en søppelbøtte for alt ubehag i tilværelsen, ifølge danske psykiatere. En ny Gallup-måling viser at innbyggerne er enige.

Publisert

Danmarks ledende psykiatere maner nå til forsiktighet i bruken av begrepet som de mener har blitt en motediagnose: - Travle mennesker skal ikke trenge å føle seg syke, sier de, ifølge Berlingske Tidende.

Overøses av stress-informasjon

I den nye Gallup-målingen sier 60 prosent av deltakerne - særlig menn og eldre - seg enige i at motediagnosen stress er helt ute av krontroll. De mener at altfor mange får stilt diagnosen uten egentlig å være syke, skriver avisa.

- Man ser i dag veldig voldsomme statistikker for stressede og sykmeldte. Er disse tallene riktige, eller har den årelange tsunamien av stressinformasjon medført at de mange som har det fint med sitt travle liv plutselig føler seg syke?

Det spørsmålet stiller Marianne Breds Geoffroy, overlege ved Alkoholenhederne ved Hvidovre Hospital og forfatter av en bok om stress.

Ingen ordentlig diagnose

Geoffroy forklarer videre at stress ikke kan kvalifiseres som en diagnose.

- Grunnen til at ordet har blitt så utbredt, er at det ikke er så tabubelagt som for eksempel panikkanfall, angst eller depresjon. I tillegg så kan enkelte ha vanskelig for å sette ord på det reelle problemet, sier hun.

Bjørnetjeneste for de virkelig syke

Berlingske Tidende skriver at et økt antall dansker sykmeldes og førtidspensjoneres på grunn av stress.

- Ved å bruke den ikke-anerkjente diagnosen, gjør man de som er ordentlig syke en bjørnetjeneste, mener professor Raben Rosenberg, Center for psykiatrisk forskning, Risskov.

Ifølge han er stress et upresist samlebegrep, som betyr at noen ikke får den behandlingen de burde få.

- Å gå hjem og slappe av hjelper ikke i det hele tatt på fro eksempel angstlidelser. Og dersom man virkelig er stresset, er en lang sykemelding det verste man kan få. Det gjør det vanskelig å komme tilbake på jobb igjen, sier han .

Kan virke forførende

Rosenberg sier dersom en pasient som føler seg stresset kommer til han, ville han snarere finne ut av hva som ligger til grunn. - Om stresset kan bunne i en depresjon.

Også leder i Dansk Psykologforening, Roal Ulrichsen, er eng i at stress-begrepet er blitt en dårlig samlebetegnelse for alle mulige mer eller mindre alvorlige lidelser.

- Vårt tempo er generelt noe høyere og mer krevende enn for 30 år siden. Det får psykiske konsekvenser, noe som vi ikke er helt innstilt på å akseptere. Normalt vil jeg som fagperson ta det alvorlig dersom en pasient ønsker psykolog-timer, men jeg kan på den andre siden ikke avvise at alt snakket om stress virker forførende på folk som har det litt tungt i hverdagen, sier han til Berlingske Tidende.

(Kilde: Berlingske Tidende)

Powered by Labrador CMS