Etter hjem og familie plasserer nordmenn jobben høyest på lista over hva som har størst betydning for ens egen psykiske helse. Det viser en ny undersøkelse.
Ekspertene mener de langt på vei har rett:- Erfaringene våre tyder så langt på at arbeid er svært god medisin. Det finnes ikke noe tilbud i helsevesenet som kan bidra til å nære selvfølelsen og opplevelsen av personlig verdi på samme vis som det å ha en jobb kan, sier professor i psykiatri ved Aker universitetssykehus, Erik Falkum.
Bare hjem og familie viktigere
Det har også majoriteten av Norges befolkning erfart. I en undersøkelse TNS Gallup har utført på vegne av Helsedirektoratet, svarer drøye 96 prosent at arbeid er viktig for deres mentale helse. Kun det å ha et hjem og familie blir ansett viktigere. Falkum mener befolkningen ligger foran helsevesenet i så måte.- Som behandlere har vi undervurdert betydningen av arbeid. Vi har sentrert behandlingen rundt den medisinske og psykologiske aksen, og sett bort fra den sosiale. Det må vi gjøre noe med, sier han.
Fra jobbkonge til ingenting
Psykiske problemer er vanlige. Omtrent halvparten av oss vil oppleve alvorlige psykiske problemer i løpet av livet. Heldigvis finnes det god hjelp, og for de aller fleste løser problemene seg.
Kay Arne Sørensen er en av dem som har fått oppleve hvor nært opplevelsen av egenverdi er knyttet til det å ha noe meningsfylt å gjøre. Sørensen ble psykisk syk i en situasjon hvor nær hele selvfølelsen var knyttet til jobbprestasjoner.- Jeg gikk i kjelleren og selvfølelsen raste med ned. En stund mistet jeg all troen på at jeg ville klare noe igjen, og søknaden om midlertidig uføretrygd lå klar.Nå jobber han mer enn fulltid igjen, som driftsansvarlig for fem skoler i Oslo og omegn. Ansvaret er stort, men det tynger ikke Sørensen.
Livets høyskole
- Jeg har fått med meg en kompetanse ingen utdannelse kan gi. Jeg pleier å kalle det å gå gjennom en alvorlig depresjon for livets høyskole. Nå har jeg vært tilbake i arbeidslivet i fire år, i verdens beste jobb hos Reaktorskolen. Jeg kjenner meg mye sterkere enn før, men jeg tør ikke tenke på hvilken helsetilstand jeg ville vært i nå, om jeg i stedet hadde blitt uføretrygdet.
Erfaringer å bygge på
Heldigvis ble han ansett som attraktiv på jobbmarkedet. Sørensens arbeidsgiver så på Kay Arnes erfaring som viktig kompetanse, og Reaktorskolen har håndplukket flere arbeidstakere nettopp på grunn av deres erfaringer med å gå på en psykisk smell.Det er Sørensen glad for. Her tror selv han har blitt et bedre medmenneske etter smellen han gikk på, og mener andre arbeidsgivere har mye å lære.- En arbeidsgiver som møter veggen blir redd for alt og alle. Han isolerer seg gjerne, og forsøker å gjøre seg usynlig. Jeg var selv livredd for å møte en kollega, uten at jeg kunne forklare hvorfor. Om arbeidsgivere klarer å kaste ut en bøye til alle disse, tror jeg vi vil se at det blir mye lettere å komme raskere tilbake. Det første alle arbeidsplasser kan gjøre er å invitere alle sykemeldte til fredagslunsj hver eneste uke. Noen gjør det allerede, og det er kjempebra. Da holder man kontakten, og de dystre tankene får ikke lov til å slå rot. De må i det minste slåss med signalene fra kolleger og leder som jevnlig ser deg og viser at de ønsker deg der, sier Sørensen.