Arbeidsmedisin

Sat­ser på ar­beids­me­di­sin

Ver­dens hel­se­or­ga­ni­sa­sjon (WHO) har lan­sert en glo­bal hel­se­plan for ar­beids­ta­ke­re. LO krever at nor­ske myn­dig­he­ter føl­ger opp pla­nen og vil leg­ge vekt på å sik­re en be­drifts­helse­tje­nes­te med god kva­li­tet og som er til­gjen­ge­lig for alle.

Publisert

I man­ge eu­ro­pe­iske land har mind­re enn ti pro­sent av be­folk­nin­gen til­gang til be­drifts­hel­se­tje­nes­te, opp­ly­ser LO-sek­re­tær Trine Lise Sund­nes. WHO øns­ker at alle ar­beids­ta­ke­re skal om­fat­tes av en slik tje­nes­te og al­li­erer seg nå med na­sjo­na­le myn­dig­he­ter, fag­or­ga­ni­sa­sjo­ner og ar­beids­gi­ve­re.

I Nor­ge er 67 pro­sent av alle arbeidstakere om­fat­tet av be­drifts­hel­se­tje­nes­te, iføl­ge Sta­tis­tisk sen­tral­by­rås sta­tis­tikk for 2003. Sund­nes un­der­stre­ker be­tyd­nin­gen av fore­byg­gen­de ar­beid og mer res­sur­ser til forsk­ning in­nen ar­beids­me­di­si­nen.

Angår mange

– Målet må være å re­du­se­re og fjer­ne fak­to­rer som fø­rer til yr­kes­ska­der. For å få til det­te tren­ger vi mer kunn­skap og økt be­visst­het om hva som fø­rer til yr­kes­ska­der.

I en samarbeidsrapport mel­lom Statens arbeids­mil­jø­in­sti­tutt (Stami) og Arbeids­til­sy­net, ble det i 1998 be­reg­net at 220 000 men­nes­ker har va­ri­ge hel­se­pla­ger på grunn av ar­beids­mil­jø­et.

Fempunktsplan

WHO oppfordrer særlig medlemslandene til å:

  1. utvikle nasjonale styringsverktøy for å fremme arbeidstakeres helse
  2. jobbe for helsemessig trygge arbeidsplasser og motivere til helsefremmende tiltak
  3. forbedre kvaliteten på og tilgangen til arbeidsrelaterte helsetjenester
  4. stimulere til forebyggende tiltak
  5. innarbeide arbeidstakeres helse også i andre lover og styringsverktøy

Kilder: www.lo.no og www.euro.who.int/occhealth/20070515_1

"
Powered by Labrador CMS