Røykdetektor

Samlet inn 4,8 tonn radioaktive røykvarslere

Bedriften kan være full av miljøgifter. En av miljøbombene er ioniske røykvarslere som fungerer ved hjelp av radioaktiv stråling. I løpet av 2010 samlet RENAS inn nesten fem tonn radioaktive røykvarslere i Norge. Dette er en økning på 50 prosent fra året før.

Publisert

Gunnar Murvold

- Røykvarslerne er ikke farlige så lenge de er i bruk, men det er kritisk at de tas hånd om på riktig måte når de modne for utskiftning. Radioaktiviteten må håndteres på en forsvarlig måte. Nettopp derfor må folk være bevisste på å levere dem inn der røykvarslere selges eller ved andre godkjente mottakssteder – ikke kaste dem rett i søpla, sier Gunnar Murvold, adm. direktør i RENAS.

Flere og flere benytter seg av innsamlingsordningen

RENAS samlet inn 98 tonn lyspærer i 2010 som er en økning på hele 71 prosent sammenlignet med året før. Og på de mest vanlige batterier typer som blir brukt i de private hjem – NiCd batterier, er det en øking på 28 prosent.

For produkter som inneholder Beryllium, som er en av de mest skadelige miljøgiftene vi kjenner og som blant annet finnes i telekommunikasjonsutstyr, er økningen formidabel. Fra 1,5 tonn i 2009 til 15,7 tonn i 2010.

Blir ikke alle miljøgiftene tatt hånd om på en riktig måte, kan de påføre oss alvorlige helseskader som kreft, nerveskader, reproduksjonsevnen svekkes og misdannelse på fostre.

Derfor er det godt å vite at innsamlingsordningen fungerer og at kunnskapen om hvor viktig det er å innlevere kasserte EE-produkter er økende blant befolkningen, skryter Murvold.

Alle må bidra

Når elektriske artikler, som lamper, går ut av bruk, må de kondemneres. De er fulle av miljøgifter. (Illustrasjonsfoto: Jan Tveita)

Både forbrukere og bedrifter skal i følge regelverket levere kasserte elektriske produkter inn til riktig sluttbehandling. Elektriske produkter i bruk utgjør ingen fare. Det er når produktene skal kasseres, og stoffene havner på avveie, at katastrofen kan inntreffe. Bare det å kaste en sparepære i den vanlige søppelbøtta kan være å gamble med helsa til dine barn.

I Norge samler vi over 30 kg/innbygger, mens kravet i EU er 4 kg/innbygger. Selv om vi har kommet svært langt i Norge på dette området og ingen andre land kan vise til like stor mengde EE-avfall innsamlet pr. innbygger, så er det fortsatt store mengder EE-avfall som ikke blir innlevert. Det siste tonnet på avveie er like farlig som det første som ble samlet inn.

- Det sier seg selv at hadde 46 000 tonn elektrisk avfall med blant annet kvikksølv, bly, kadmium, PCB ioniske kilder, og brommerte flammehemmere havnet i naturen, ville konsekvensene vært enorme.

RENAS og våre 2600 medlemmer viser med dette at vi virkelig har tatt grep for at avfallet ikke skader miljøet, avslutter Murvold.

(Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS