På restauranter kan det ofte være store lysforskjeller mellom kjøkken og serveringslokaler. (Foto: Jan Tveita)

Ta belysning på alvor

Godt lys blir viktigere på mange arbeidsplasser i den mørke årstiden. Da sliter halvparten av oss med dårlig lys på jobben, og dette kan få konsekvenser for helsen.

Publisert

Det er en sammenheng mellom lys og helse, skriver det svenske nettstedet arbetmiljösupplysningen.se. Derfor er det smart å ta belysningen i arbeidsmiljøet på alvor.

Syn og arbeidsstilling

Det er en nær sammenheng mellom syn og arbeidsstilling. Er belysningen så dårlig at du ikke ser ordentlig, kan det føre til en dårlig arbeidsstilling, som igjen kan gi hodepine og smerter i skuldre og nakke. Det finnes ingen generelle grenseverdier for belysning, fordi behovet for lys er forskjellig for ulike typer arbeid.

Dagslys om sommeren

Dagslyset er grunnlaget for kontorbelysning i den lyse delen av året. Dagslyset bidrar både til trivsel og energisparing. Mange lamper i taket gir ikke nødvendigvis bedre belysning, fordi du kan skygge for deg selv under mange arbeidsoperasjoner. Derfor trengs det også individuelt tilpasset plassbelysning. Ved skjermarbeid bør du unngå reflekser i bildeskjermen fra vindu og belysning.

Byggarbeidsplasser

På byggarbeidsplasser der arbeidsforholdene forandrer seg hele tiden, er det viktig at belysningen gjennomgås og tilpasses nye arbeidsoperasjoner. På større utendørsarbeidsplasser med lyskilder montert på høye master, er det lett å bli blendet. Da må belysningen monteres slik at man slipper å ha den i synsretningen. Ved for eksempel veiarbeid og skogsarbeid må arbeiderne ofte bruke flyttbare lyskastere.

Ved sterke og plutselige lysforandringer trenger øyet litt tid på å tilpasse seg. Derfor kan det oppstå problemer ved raske forflytninger fra en godt belyst arbeidsplass til et mindre belyst sted. Det gjelder for eksempel på restauranter, der det ofte er store lysforskjeller mellom kjøkken og serveringslokaler. Dersom det er mulig, bør man tilstrebe å få til en myk overgang mellom de ulike lyssonene.

Snakk med leder om lys

Dersom du som ansatt mener det finnes mangler i belysningen på arbeidsplassen din, bør du snakke med nærmeste leder. Du kan også ta saken opp med verneombudet eller fagforeningen.

Bedriftsledere kan ta kontakt med bedriftshelsetjenesten eller andre arbeidsmiljøkonsulenter for å få hjelp og støtte til å utforme god belysning. Arbeidsgiverforeningen din kan du også henvende deg til.

Spørsmål om lover og regler som dreier seg om belysning på arbeidsplassen, kan du også få svar på ved å kontakte Arbeidstilsynet.

(arbetsmiljöupplysningen.se)

Powered by Labrador CMS