Hele 700 000 arbeidstakere sliter med ryggsmerter, og ufaglærte menn er mest utsatt, skriver aftenposten.no. 32 prosent av norske yrkesaktive har smerter i korsrygg eller nedre del av ryggen i løpet av en måned.
Tall fra Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og helse (NOA) ved STAMI viser at 32 prosent av norske yrkesaktive også har smerter i korsrygg eller nedre del av ryggen i løpet av en måned.
Tallene tilsvarer 700 000 yrkesaktive, og nær halvparten av disse sier at smertene helt eller delvis skyldes nåværende jobb. 6 prosent, ca. 140 000 arbeidstakere, oppgir at de har alvorlige jobbrelaterte smerter.
Ufaglærte menn utsatt
Nesten dobbelt så mange ufaglærte menn har korsryggsmerter, sammenlignet med menn i overordnet stilling eller i akademisk arbeid.
De sosiale forskjellene er større blant menn enn blant kvinner, og tall fra NOA viser at andelen med ryggsmerter varierer fra 20 til 50 prosent mellom yrkesgruppene.
Pleie- og omsorgsarbeidere på topp
Listen toppes av pleie- og omsorgsarbeidere, kokker og kjøkkenassistenter, samt servicepersonell i hotell-, restaurant- og frisørfag. Dette er yrker med en stor andel kvinner.
Ser vi bare på arbeidsrelaterte ryggsmerter, ser vi at de nevnte gruppene får selskap av mannsdominerte yrker i bygg- og anleggsbransjen.
Yrkesgrupper med høye krav til utdanning rapporterer i mindre grad ryggsmerter.
Slik får du hjelp
● Arbeidsgiver har et lovfestet ansvar for å tilrettelegge slik at du kan fortsette i jobb selv om du har fått en rygglidelse.
● Tilrettelegging kan gjøres i form av redusert arbeidstid, gradert sykemelding, gradert uførepensjon eller hjelp med overgang til andre arbeidsoppgaver. Du kan også få hjelp med transport til og fra jobb og fysisk tilrettelegging.
● Søk hjelp hos personalavdeling, bedriftshelsetjeneste, verneombud, arbeidsmiljøutvalg, tillitsvalgte og trygdeetaten.