De to sammen på scnene.
GLADE PRISVINNERE: Jørgen Langhelle Pedersen, trafikkdirektør Bane Nor, og Janka Ekrem Holstad, direktør helse Fredrikstad kommune, kunne begge hente hjem Akan-priser.

To vinnere av Akan-prisen

Akan-prisen for 2024 går til Fredrikstad kommune og BaneNor. For første gang er det to vinnere. 

Hensikten med Akan-prisen er å gi en anerkjennelse til virksomheter som forebygger problematisk bruk av alkohol, narkotika, legemidler, spill og doping på en god og systematisk måte. I år deles prisen ut for 29. gang. 

– Det gjøres veldig mye godt forebyggende og ivaretagende arbeide på norske arbeidsplasser, sier Kristin Sæther i en pressemelding.

Hun er LO-sekretær og styreleder for Akan kompetansesenter.

– Det ser vi i arbeidet som er lagt ned blant de mange nominerte til årets pris, og ikke minst at vi ender opp med delt førsteplass og to vinnere, Fredrikstad kommune og BaneNor.

For første gang oppfyller alle de nominerte minimumskriteriene for å få Akan-prisen. Det har vært en grundig utvelgelsesprosess, som endte i noe som aldri tidligere har skjedd: delt førsteplass og to vinnere av Akan-prisen 2024.

Fantastisk anerkjennelse

Fredrikstad kommunen har tidligere søkt om prisen og i år havnet de endelig og velfortjent øverst på pallen. 

– Årets Akan-pris er en fantastisk anerkjennelse av arbeidet vårt. Dette viser at målrettet innsats og samarbeid gir resultater som gagner hele organisasjonen. Vår viktigste jobb er å sikre et arbeidsmiljø der alle føler seg trygge, sett og inkludert, sier Janka Ekrem Holstad, direktør helse og leder av Akan-utvalget i Fredrikstad kommune. 

Arbeidet i kommunen er godt forankret blant de ansatte og ledere. Støtten i hele lederlinjen har bidratt til raske beslutninger og et eget budsjett til Akan-arbeidet. 

– Vi har lagt spesielt merke til hvordan de har jobbet med å innhente ny kunnskap og hvordan de på kreative måter har informert og synliggjort arbeidet blant alle sine ansatte, forteller Sæther.

I fjor høst ble det gjennomført en intern spørreundersøkelse, som ga Akan-utvalget nyttig kunnskap og bidro til å justere retningslinjene for arbeidet. Å synliggjøre arbeidet internt har ført til økt etterspørsel etter informasjon og innlegg om tema i hele organisasjonen.

Akan-arbeid og sikkerhet

– Det er en stor anerkjennelse for Bane NOR å bli tildelt denne prisen, sier Thor Gjermund Eriksen, konsernsjef, Bane NOR. 

Bane NOR har jobbet målrettet med Akan-arbeid siden etableringen av virksomheten i 2016 og forebygging er en viktig del av deres sikkerhetskultur. Åpenhet rundt problemstillinger knyttet til rus og spillavhengighet er viktig for sikkerheten for ansatte på jobb, og for reisende og gods på jernbanen.

– Å ivareta sikkerheten på jernbanen er det aller viktigste vi gjør. Det gir en ekstra dimensjon til det forebyggende arbeidet som vi har fokus på gjennom Akan. Vi har få tilfeller med rus og avhengighet i Bane NOR, og det mener jeg henger sammen med at vi bruker Akans verktøy aktivt og er bevisst ansvaret vårt, sier Gjermund Eriksen.

Arbeidet har en sterk forankring i ledelsen og Akan-utvalget har en omfattende handlingsplan som rulleres årlig og leverer årsrapport til sentralt arbeidsmiljøutvalg. 

– Bane NOR har vært gode på kunnskapshenting og erfaringsutveksling. Det er viktig i en åpenhetskultur og er grunnlaget for samarbeidet med Akan-kontaktene i Vy. Det blir spennende å følge Bane NORs videre arbeid for hvordan dette samarbeidet kan utvides til hele jernbanesektoren. Her er det både målsetninger og gjennomføringskraft over tid som imponerer, sier Kristin Sæther om vinneren. 

Powered by Labrador CMS