Hev-senk-skrivebord-CB10353

Bruker hev og senk-skrivebordet for lite

Til tross for at mange kontoransatte har hev- og senkbare arbeidsbord, er det vanskelig å få dem til å variere mellom stående og sittende arbeidsstilling, viser studie fra svensk callsenter.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Det er en utfordring att få medarbeiderne til å utnytte den variasjonsmuligheten som hev- og senkbare skrivebord innebærer, konstaterer Allen Toomingas, forsker ved Karolinska Institutet, etter å ha gjennomført en studie av arbeidet ved et svensk callsenter. De som kunne veksle mellom å sitte og stå, satt totalt noe kortere tid, 78 prosent av arbeidsdagen, sammenliknet med 84 prosent for dem som ikke kunne bytte til stående, skriver nettstedet prevent.se.

Bra å lette litt på baken

Selv om forskjellen ikke er så stor, kan den være betydningsfull, ifølge Toomingas.

– Å lette på baken av og til er positivt. De som hadde arbeidsbord som gikk an å heve og senke, byttet arbeidsstilling litt mer enn andre.

At de ansatte ikke byttet arbeidsstilling oftere, kan bero på att de ikke kjenner til fordelene med det, mener han. Det gjelder å øke innsikten om at kortere stillesittende arbeid er bra på flere måter, ikke bare fysisk. Vane, bekvemmelighet og kulturen på arbeidsplassen kan nok også bidra til at vi bare blir sittende.

Gå til kopimaskinen

– Når alle andre sitter, hvorfor skal jag stå? Dersom noen begynte, så ville det smitte.

Å variere arbeidsstilling ved å jobbe stående er bare det nest beste, påpeker han.

– Det beste er om arbeidsoppgavene gjør at du reiser deg og går iblant, uten å måtte tenke på det. Å gå til kopimaskinen blir en naturlig pause i arbeidet.

Men om arbeidet krever at du hele tiden befinner deg foran pc-en, er et hev- og senkbart bord nærmest et must for å kunne variere arbeidsstillingen.

Hvor ofte må du variere?

Hvor ofte du bør variere mellom å sitte og stå, gir forskningen ikke svar på. Den sier heller ikke noe om det er best å jobbe stående om formiddagen og sitte mot arbeidsdagens slutt, eller omvendt. Men å reise seg noen ganger i timen, kan være en bra tommelfingerregel, ifølge Toomingas. Det finnes dataprogram og mobilapper som gir ulike slags påminnelser – ringesignaler, blinkende symboler på skjermen og annet. Kanskje kan vi tenke oss en stol som begynner å riste diskret etter en times stillesitting?

– De tekniske mulighetene er store. Men risikoen med påminnelser er at de forstyrrer rytmen i arbeidet, slik at man blir mest irritert. Egen drivkraft er best, sier Allen Toomingas.

(prevent.se)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS