lege-og-pasient

Mange oppgir falske lidelser

Velferdsstaten taper milliarder på å behandle og gi trygdeytelser til pasienter som ikke har reelle plager. Ryggspesialist mener falske rygg- og muskelproblemer kan avdekkes med enkle tester.

Publisert

(Colourbox.com)

– Velferdsstaten taper milliarder på å behandle og gi trygdeytelser til pasienter som ikke har reelle plager, sier lege Håkon Lie som jobber ved Rygg- og nakkepoliklinikken i Oslo til Aftenposten. Lie har jobbet med fysikalsk behandling og nevrologi siden 1980-tallet.

Enkle undersøkelser

Ved hjelp av enkle undersøkelser kan vi avdekke om pasienter med muskel- og skjelettplager har de problemene de hevder. Selv har han flere ganger avdekket at pasienter som blir henvist til ham, ikke har reelle plager.

– Flere av disse pasientene er uføretrygdet og har gått til behandling i årevis uten at det har blitt oppdaget at plagene ikke er reelle. Dette tyder på at det er for lett å bli uføretrygdet, mener han.

Fem prosent oppgir feil

Lie anslår at rundt fem prosent av hans pasienter ikke har reelle lidelser.

– Det er for mange. Disse menneskene burde vært i jobb. Dette koster samfunnet en formue, og det forlenger køene for dem som faktisk trenger behandling.

Skyldes psykiske plager

Selv har han gitt ærlige tilbakemeldinger til både forsikringsselskap og til NAV for å hindre utbetaling av trygd og forsikringspremier til folk som ikke trenger det. Han tror det er flere grunner til at folk påberoper seg smerter de ikke har.

– Ofte vil det være psykiske grunner til det som mistrivsel på jobb eller problemer hjemme. I tillegg er det noen få som gjør det for bevisst å utnytte systemet, men disse tror jeg er i mindretall, sier han.

1358 personer anmeldt

En NAV-undersøkelse viser at 70 prosent av nordmenn kjenner trygdesvindlere. I 2011 avslørte NAV svindel for 189 millioner kroner. Det er det høyeste tallet noen gang, og en økning på 40 prosent fra året før. 1358 personer ble anmeldt.

Det finnes ikke noe anslag over hvor mye trygdemisbruket koster det norske samfunnet hvert år. Men en undersøkelse som ble gjort i 2011, avdekket at mellom fem og seks prosent av de samlede ytelsene til sykefravær er svindel.

I 2010 kostet det totale sykefraværet staten 35 milliarder. Dersom fem prosent av dette var svindel, så utgjorde det 1,75 milliarder kroner.

– Prislappen blir på flere milliarder dersom man regner med uføretrygd og behandling av personer som ikke er reelt syke, sier Lie, og legger til:

– Det er to grunner til å gå til behandling. Enten går man fordi man ønsker å bli frisk, eller så går man fordi man ønsker å bevise at man er syk. I det siste tilfellet vil det aldri være noe som hjelper, sier han.

Vil ha pasientplikter

Lie mener det er viktig at fastlegene gjør grundigere undersøkelser av disse personene første gang de kommer til kontroll slik at det med en gang blir avdekket om det faktisk dreier seg om reelle plager.

– Annenhver sykemelding og hver tredje uføretrygd skyldes muskel- og skjelettplager. Her er det avgjørende at legene setter bedre diagnoser tidlig.

– I tillegg burde det innføres pasientplikter. Pasienten bør ha plikt til å være sannferdig og samarbeidsvillig. Jeg tror at en slik bevisstgjøring alene kan være med på å få ned trygdesvindelsandelen, sier Lie til Aftenposten.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS