Arbeidere

Mange dødsulykker under vedlikeholdsarbeid

59 personer har omkommet under vedlikeholdsarbeid på norske arbeidsplasser fra 2000 og fram til i dag, viser en oversikt fra Arbeidstilsynet.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

12 prosent av alle dødsulykker i arbeidslivet skjer under vedlikeholdsarbeid, og industrien er den næringen der det skjer flest dødsulykker.

Bildet er det samme i andre europeiske land. Europeisk statistikk viser at mellom 10 og 15 prosent av alle registrerte arbeidsskadedødsfall skjer under vedlikeholdsarbeid, ifølge Arbeidstilsynet.

– Det er ekstra viktig at arbeidsgiver planlegger vedlikeholdsoppgaver nøye, og at det er kvalifisert personell som utfører vedlikeholdet, sier fungerende regiondirektør Stig Magnar Løvås i Arbeidstilsynet Midt-Norge. Løvås har nasjonalt ansvar for Arbeidstilsynets samlede oppfølging og forebygging av arbeidsulykker.

Europeisk kampanje

Den europeiske kampanjen «Et sikkert og godt arbeidsmiljø» retter denne uken oppmerksomheten mot sikkert vedlikehold. Målet med kampanjen er å skape bevissthet om betydningen av vedlikehold for arbeidstakernes sikkerhet og helse. Det er også et mål å tydeliggjøre arbeidsgivernes ansvar for å gjennomføre sikkert vedlikehold.

Som ledd i kampanjen har Arbeidstilsynet utarbeidet en rapport der tilsynet går gjennom og analyserer samtlige av dødsulykkene som har funnet sted under vedlikeholdsarbeid siden 2000.

Tidspress

Tidspress er gjerne et fellestrekk ved vedlikeholdsulykker, som ofte skjer ofte under arbeid med vedlikehold av arbeidsutstyr og maskiner. Selv om slike oppgaver kan utføres ved egne verksteder, er det ofte slik at arbeidet blir utført på stedet hvor et maskinhavari har skjedd. I slike tilfeller er det mer trolig at arbeidstakeren vil bruke uegnet eller improvisert utstyr, og at arbeidet vil foregå under tidspress, påpeker Arbeidstilsynet.

Jobbet alene

Rapporten viser at de fleste arbeidstakerne som omkom, arbeidet alene da de utførte vedlikeholdet.

– Dette gjør det i mange tilfeller vanskelig å forklare hvorfor arbeidstakerne valgte å gjøre som de gjorde. Særlig gjelder det i landbruket, der alle som omkom arbeidet alene, forteller Løvås.

Sju bønder døde under reparasjonsarbeid, to bønder døde da de monterte nytt arbeidsutstyr mens tre bønder rengjorde utstyr, ifølge Arbeidstilsynets oversikt. 23 personer døde etter klemulykker, 6 personer druknet og 13 personer døde i fallulykker.

Lovbrudd

Lovbrudd kan knytter til flere av dødsfallene, påpeker Arbeidstilsynet. I flere tilfeller mangler virksomheten også skriftlig instruks for hvordan vedlikeholdsarbeid skal håndteres.

Manglende monteringsveiledning for stillas, manglende sikring for stige og manglende skriftlige rutiner for å kontrollere sikkerhetsbrytere, er tre andre gjengangere.

Løvås understreker at det er viktig at driftspersonell er godt kjent med hva som skal gjøres ved en eventuell driftsstans, slik at de ikke selv begynner å ordne opp uten å ha tilstrekkelig kompetanse til å gjøre det på en sikker måte.

(NTB)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS