Jon Einar Berg

Et fullverdig (arbeids) liv

Jon Einar Berg har i flere år slitt med tunge depresjoner. Han ville ikke tatt sjansen på å ansette seg selv, men det har Elverum folkehøgskole gjort.

Publisert

Jon Einar Berg gleder seg til å gå på jobben, hvor han føler han blir tatt på alvor. (Foto: Helene Aarnes).

Jon Einar Berg er en nevenyttig mann. Han og Åsmund Mjelva, rektor ved Elverum folkehøgskole, er enige om at det er bra han ble ansatt ved skolen.

− Folkehøgskolen er en fantastisk arbeidsplass med holdninger jeg trodde var utryddet. Jeg gleder meg til å komme på jobb, for her er det utforskende og åpne mennesker med sunne holdninger, sier Jon Einar.

Tunge depresjoner

Det er over 100 000 som er uføre i Norge på grunn av psykiske problemer, bare i Hedmark er det over 4000. De fleste arbeidsgivere er skeptiske med å ansette dem, siden de ikke ønsker ustabil arbeidskraft. Jon Einar kunne lett blitt et nummer i uførestatistikken. I perioder lider han av tung depresjon, og kan være borte fra jobben i to til tre uker.− Det er som å gå i gjørme. Når jeg er deprimert, føler jeg meg som en zombie og alt går sakte. Jeg fungerer rett og slett ikke, forteller Jon Einar.

Han har jobbet hardt med depresjonene, og også vært jevnlig ute i arbeid. Men det han ønsket var å ha en 100 prosent stilling. Heldigvis for Jon Einar, har rektor ved Elverum folkehøgskole turt å satse utradisjonelt.

− Vi ønsker mangfold ved skolen, og å ha et helhetlig samfunn. Dette er en viktig og grunnleggende tanke, som gjelder både elever og ansatte, forteller Mjelva.

Vaktmester Jon Einar Berg og rektor Håvard Mjelva ved Elverum Folkehøgskole, går sammen for tidsubestemt lønnstilskudd. Det har gitt Jon Einar et fullverdig arbeidsliv ved skolen.(Foto: Helene Aarnes)

Arbeidsutprøving

Ved skolen har rundt 160 personer sitt daglige virke, 134 av dem er elever. Åsmund Mjelva har hatt flere personer til arbeidsutprøving, og noen har også blitt ansatt. For fire år siden startet Jon Einar ved skolen. De var så fornøyd med hans arbeid, at etter tre år på tiltak, ble Berg tilbudt en 40 prosents stilling som vaktmester. Det takket han nei til.

− Det var viktig for meg, både personlig og økonomisk, å få en full stilling, derfor tok jeg dette opp med kontakten min i NAV.

Lønnstilskudd

Gjennom dem fikk folkehøgskolen, som er en IA-bedrift, spørsmål om det kunne være aktuelt å ansette Jon Einar i en 100 prosent stilling, med tidsubestemt lønnstilskudd.

− Det geniale med dette er at vi kunne ansette Jon Einar og i tillegg oppfylle hans ønske om en full stilling. I praksis betyr dette at vi mottar 2/3 tilskudd av lønnen fra NAV. Jeg anbefaler alle arbeidsgivere og å sette seg inn i hvordan ordningen fungerer. Det er ingenting å tape på å ta sjansen på å ansette utradisjonelt. I stedet vinner du dyktige medarbeidere, fastslår Åsmund Mjelva.

Personlig NAV kontakt

Åsmund og Jon Einar forteller at de har hatt en god dialog med den personlige kontakten i NAV. Sykelønnsordningen er også god. Folkehøgskolen får dekket utgiftene fra første dag Jon Einar er syk.

− Vi taper ingenting om han er syk. Dette betyr også at vi kan tilkalle ekstrahjelp, hvis det er akutte behov i de periodene han er borte fra jobb.

Fullverdig (arbeids) liv

Vaktmesteren er klar på at han aldri ville ansatt seg selv.

− Når du sliter med depresjon, er det lett å regne seg selv som en belastning. Årsaken til at jeg står frem, er håpet om at flere som meg får sjansen til å ha et fullverdig yrkesliv og bli møtt som menneske, og ikke bare bli plassert i bås. Dette er en vinn-vinn situasjon for arbeidsgivere, arbeidstakere og staten. Jeg mener lønnstilskudd er en smart investering i forhold til å ha folk gående hjemme og være uføre, konstaterer Jon Einar.

Powered by Labrador CMS