Arbeid-og-ferie

Arbeidsnarkomane sniker seg til å jobbe i ferien

Ledere sier de skal på joggetur for å skjule at de sjekker jobbmail. Føler du deg truffet? Da kan du være arbeidsnarkoman.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox.com)

- For dem som er avhengig av jobben kan ferie føre til at de blir rastløse, stresset og får humørsvigninger, sier psykolog Cecilie Schou Andreassen til E24.

Hun har tatt doktorgrad i arbeidsnarkomani ved Universitetet i Bergen, og sier at ferien kan bli en slitsom periode både for den som er rammet og familien.

– Jeg har hørt ulike personer si at det er veldig vanskelig med ferie, og at det kan gå ut over omgivelsene og dem de reiser med. Noen løser det ved at de tar med seg arbeid, andre sier at de skal ta seg en joggetur mens de i stedet jobber. Andre kniper inn på ferielengden eller avslutter den tidligere enn planlagt.

Hardtarbeidende eller arbeidsnarkoman

En fersk undersøkelse fra Ranstad Work Monitor viser at norske arbeidstakere generelt har større problemer med å legge jobben til side i ferien enn andre.

Selv om mange, særlig ledere, har vondt for å ta seg helt fri, så er det viktig å skille mellom når det bikker over i avhengighet.

– Det er viktig å si at arbeidsnarkomani ikke bare er å jobbe mye, det går et skille mellom hardtarbeidende og arbeidsnarkoman. En del forskere sammenligner det med avhengighetsproblematikk knyttet til spill, rus eller mat, sier hun.

- Kort sagt kan vi si arbeidsnarkomani dreier seg om at følelser og tanker er sterkt fokusert om jobben.

Tar lite ferie

Om du ikke er kommet dit at du har et avhengighetsforhold til jobben, så er det mange ledere som føler seg forpliktet til å tenke jobb også i ferien. Det fører også til at mange tar ut mindre ferie enn de kan.

Tidligere undersøkelser utført av Bedriftsforbundet har vist at en av tre sier ledere i små og mellomstore bedrifter kun tar seg to uker ferie i året. Det samme gjelder i år, mener Lars Erik Sletner i forbundet.

– Mange småbedriftseiere må justere ferieønskene sine, nettopp for å ta i et tak for å få feriekabalen i bedriften til å gå opp. Samtidig sliter mange småbedriftseiere med høyt sykefravær i tillegg, sier han til E24.

- Det er viktig å påpeke at disse lederne føler ansvar og forpliktelser overfor arbeidsplasser, kunder og leverandører.

Minst tre uker

Selv om du synes det er vanskelig å ta fri, er ferien svært viktig, uansett om du er leder eller ei. Det mener den svenske psykologiprofessoren Gunnar Aronsson. Og lengden på ferien er ikke uvesentlig:

– Tre uker er et slags minimum. Da har du tid til å gire ned og også gire opp igjen før du går tilbake til jobben, sier han til E24.se.

- Det opprinnelige motivet for ferien er å kunne hente seg inn igjen og helsen. Uthvilte ansatte er mer produktive, orker mer og får bedre motivasjon, sier han.

– Avstand til de daglige rutinene gir et nyttig perspektiv. Som ansatt blir du dyktigere til å prioritere rett ting og får en bedre forståelse for helhetsbildet.

(E24.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS