En svensk rettsavgjørelse åpnet i juni for at verneombud kan stilles for retten. Den svenske arbeidsmarkedsministeren vil imidlertid ikke endre loven, for å tydeliggjøre at arbeidsgiver alene har det endelige ansvaret for arbeidsmiljøet.
Dommen åpnet for at verneombud kan straffeforfølges etter arbeidsulykker.
Etter en ulykke i Umeå i 2005 ble både verneombud og plassjef trukket for retten. I dommen, som falt 4. juni i år, ble verneombudet frifunnet. Men rettsavgjørelsen var skrevet slik at den åpnet for at verneombud faktisk kan tiltales.
Dette skapte stor uro blant svenske verneombud, som frykter at mye av verneombudsordningen kan bli rasert og at det vil bli enda vanskeligere enn det allerede er å rekruttere nye verneombud, opplyste nettstedet Du och jobbet.
Både verneombud og politikere ba derfor det svenske arbeidstilsynet og arbeidsmarkedsministeren om å komme på banen og klargjøre hva som egentlig gjelder.
Den svenske arbeidsmarkedsministeren, Sven Otto Littorin, har nå uttalt at han ikke kommer til å ta initiativ til en lovendring for å tydeliggjøre at det er arbeidsgiveren alene som har det endelige ansvaret for arbeidsmiljøet.
Han skriver: "Ifølge gjeldende ordning hvilker ansvaret for arbeidsmiljøet på arbeidsgiveren og de andre som i arbeidsmiljøloven angis som verneansvarlige. Verneombudets oppgave er derimot å føre tilsyn med arbeidsmiljøet som arbeidstakernes representant. Dette prinsippet er viktig. Det er etter mening ikke mulig - etter én enkelt rettsavgjørelse - å fortolke et endret syn på dette forholdet. Jeg kommer fortsatt til å følge utviklingen i rettspraksis nøye, for å kunne bedømme om det er nødvendig å sette inn tiltak for å tydeliggjøre verneombudenes stilling."