Hatteen-barnehage-kildesort

Veier alt før det går i søpla

Én gang i året veier Hatten barnehage i Nedre Eiker alt avfallet sitt før det kastes. Slik bevisstgjøres barnehagebarn i miljøarbeid.

Publisert

Unge miljøarbeidere i Hatten barnehage i Nedre Eiker. (Foto: Jan Tveita)

Én gang hvert år har Hatten barnehage i Mjøndalen veieuke.

– Da veier voksne og barn alt avfall før det kastes i søpla, forteller Nina Murphy, mangeårig verneombud i Hatten barnehage. Murphy har vært med i miljøsatsingen i Nedre Eiker helt siden starten i 2006. Hatten barnehage har ca. 80 barn og 20 ansatte. Styrer er Jane Lysaker.

Hatten barnehage er den andre barnehagen i kommunen som ble miljøsertifisert, og den tredje virksomheten i kommunen som kunne skilte med sertifikatet fra Stiftelsen Miljøfyrtårn.

– Det er helt klart en fordel å ha vært med på miljøsatsingen helt fra starten av, mener Nina Murphy.

Verneombud Nina Murphy og styrer Jane Lysaker i Hatten barnehage i Nedre Eiker. (Foto: Jan Tveita)

Stemningen snudde seg

– Det var nok enkelte verneombud som murret litt i starten da miljøsatsingen i Nedre Eiker skulle settes i gang, minnes Murphy. Miljøarbeidet var jo pålagt fra kommunen.

– Men stemningen snudde seg veldig fort, mye takket være en engasjert prosjektleder Randi Larsen. I Hatten barnehage overtok vi etter hvert miljøarbeidet selv, sier Murphy.

Kildesortering

De fargerike kassene for kildesortering er noe av det første vi ser når vi kommer innenfor dørene til barnehagen.

– Vi tar bilder av de tingene vi kaster mest og limer bildene på kassene. Da vet ungene hvor de skal kaste avfallet. Dette systemet har fungert best hos oss, det gjør alt lettere, og da trenger vi heller ikke kjøpe store og kostbare søppelkasser, understreker Murphy.

– Fra tid til annen snur vi søppelkassene på hodet og ser hvor mye som er kastet feil. Dette lærer vi også mye av, sier Murphy.

Mye uteliv

Barna i Hatten barnehage leker mye ute. Her er tre av dem i aktivitet i det grønne rommet. (Foto: Jan Tveita)

Ungene i Hatten barnehage er ofte ute på tur.

– Vi går gjerne innom returpunkter i nærheten, og viser barna hvor de skal kaste glass og metall. Vi viser dem samtidig hvor søppelkonteinerne står plassert, og hvor ulikt avfall skal kastes der.

– I det hele tatt oppholder vi oss mye utendørs, ikke bare i lekegården. Vi går også faste turer i små grupper tre ganger i uka, sier Murphy.

Ett trykk er nok

Barnehagen har redusert papirforbruket sitt betraktelig, blant annet har den fått låne en resirkuleringsmaskin for papir som skal gjenvinnes.

– Også forbruket av såpe og hygieneartikler har vi knepet inn på. Vi minner ungene stadig vekk om at ett trykk på såpedispenseren er nok.

Sparer energi

Når ungene i Hatten er ute og leker, slokkes lysene innendørs.

– Vi slår av lyset i rom der vi ikke oppholder oss, sier Murphy. Oppfordringen om å slå av lyset går både til barn og voksne.

Sunn kost

Kostholdet i barnehagen er også miljøarbeid.

– Vi er opptatt av sunt hverdagskosthold, vi spiser mye frukt og grønnsaker, men vi på ingen måte fanatikere. Det hender vi spiser vafler også, sier Murphy.

Det gode eksemplet?

Feilsortert søppel er det blitt mindre av i Hatten barnehage.

– Det skyldes nok at vi har holdt på med dette i fire år nå, så vi blir stadig flinkere, sier Murphy.

Men det er ikke bare ungene som stadig må minnes på miljøarbeidet.

– Én gang snudde vi søppelbøtta på kjøkkenet der de voksne kaster avfallet sitt.

– Da ga barna de voksne strykkarakter i sortering, smiler verneombud Nina Murphy i Hatten barnehage i Mjøndalen.

Du kan lese mer om saken i siste nummer av HMS-magasinet!

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS