Oslo-sentrum

Milliarder å tjene på strømsparing

Sju av ti leietakere av næringsbygg mener de kan spare penger på energieffektivisering. Likevel skjer det lite eller ingenting med bygningsmassen i Oslo.

Publisert

(Foto: Jan Tveita)

En fersk undersøkelse gjennomført for prosjektet Oslo Smart City, som står bak aksjonen Ja til det store strømkuttet, viser at energieffektive bygg står høyt på ønskelisten til leietakere i Oslo. Åpningen av aksjonen for å redusere strømkostnaden til næringsbygg i Oslo gikk av stabelen i går, med miljøvernminister Bård Vegar Solhjell til stede. – De som ikke fokuserer på smartere energibruk i byggene sine, kommer til å bli parkert og utkonkurrert i kampen om framtidens leietakere. Det er bare å sette i gang, men det må gjøres nå, sier Frederic Hauge i Bellona, som sammen med Siemens er initiativtakere til prosjektet Oslo Smart City. – De som ikke satser på energieffektivisering, går baklengs inn i fremtiden, mener Hauge.

– Penger å tjene

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell åpnet aksjonen i Torggata, og påpeker at energieffektiviseringstiltak er lønnsomme.

– Eiere av næringsbygg bør innse at energieffektivisering er bra for miljøet, og at det kan være penger å tjene på dette, sier Solhjell.

Aksjonen støtter opp under klimameldingen, der det står at regjeringen vil skjerpe energikravene i byggtekninsk foreskrift og nå nesten nullnivå I 2020.

Ønsker energieffektivisering

Hele 85 prosent av leietakerne av næringsbygg mener det er viktig at bygget de leier bruker så lite strøm som mulig. Likevel går arbeidet med å energieffektivisere eksisterende bygg svært sakte. Per Otto Dyb, adm. direktør i Siemens, mener det er behov for å snakke mer om løsningene som finnes for at flere skal prioritere å gjennomføre energieffektiviseringstiltak i sine bygg.

– Interessen for energieffektivisering er høy. Alle politiske partier er for, og alle ønsker selvfølgelig å bruke mindre strøm. Det er helt tydelig at vi trenger å få fram hvor enkelt det er å komme i gang med energieffektivisering, så flere tar i bruk teknologien som finnes, sier Dyb.

Kan spare 1,5 mrd. i året

Potensialet for energieffektivisering av næringsbygg i Oslo er stort. Innsparingspotensialet er på 30 prosent, som tilsvarer rundt 1,5 milliarder kroner, ifølge beregninger Siemens har gjort basert på gjennomsnittlige strømpriser i 2011. – Næringslivet kan spare enorme summer, og kaster i dag penger ut av vinduet. Energieffektivisering skiller seg fra andre klimatiltak. Her er det penger å tjene og miljø å spare, sier Hauge.

Det store strømkuttet

Oslo Smart City inviterer næringslivet til en dugnad for lavere strømregninger. Ja til det store strømkuttet setter søkelys på at energieffektivisering er et viktig og enkelt grep som sparer virksomheter for høye strømregninger og miljøet for unødig energibruk. Aksjonen får bred støtte fra regjeringen. Si ja til det store strømkuttet på smartcities.no (Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS