Svenska Dagbladet 2

Høy pris for åpne kontorlandskap

Støyfylte kontorlandskap gjør folk slitne og demotiverte. Dette kan koste svenske bedrifter over to milliarder kroner i året, mener svensk forsker.

Publisert

Journalist i Svenska Dagbladet jobber i åpent kontorlandskap med hørselvern. (Foto: Jan Tveita)

Vi er på langt nær så flinke til å jobbe i støyende omgivelser som vi kanskje tror, skriver forskning.no. Om jobben din krever at du konsentrerer deg om å lære og huske ny informasjon, kan effektiviteten din senkes med så mye som ti prosent dersom det er mye prat rundt deg. Slik støy koster det svenske næringslivet over to milliarder kroner årlig, hevder den svenske miljøpsykologen Helena Jahncke.

Prat verre enn bakgrunnsstøy

Gjennom fire studier har Jahncke sett på hvordan støy påvirker arbeidstakere. Hun lot blant annet studiedeltakere forsøke seg på typiske arbeidsoppgaver for en kontoransatt, med forskjellig støynivå i bakgrunnen.

– Vi har sett at arbeidstakernes prestasjon forverres med mellom to og ti prosent om det går an å oppfatte hva kolleger sier i bakgrunnen, sammenlignet med om det bare høres summing, sier Jahncke.

90 000 norske arbeidstimer tapt

Omtrent 230 000 svensker jobber i kontorlandskap, og et enkelt regnestykke viser at det totale tapet for svensk næringsliv beløper seg til over 2,1 milliarder svenske kroner.

Norsk arbeidsliv har ikke tall over hva slags kontoromgivelser folk jobber i. Trolig er prosentandelen av norske arbeidstakere som arbeider i kontorlandskap omtrent den samme som for Sverige. Det vil tilsvare omtrent 120 000 kontorlandskapsarbeidere her til lands. Med en arbeidsuke på 37,5 timer og to prosent tapt effektivitet pr. uke pr. person, blir det til 90 000 tapte arbeidstimer i uka.

Mer sliten, mindre motivert

– Dette er jo bare et anslag, basert på gjennomsnittstall, understreker Jahncke. Men vi har sett at prestasjonen kan senkes med mellom to og ti prosent, så du kan jo si vi har vært ganske snille i vårt regnestykke. Resultatet vil være høyere for mer krevende arbeidsoppgaver.

Jahnckes studier viser også at folk blir mer slitne og mindre motiverte i støyende omgivelser. Det kan føre til høyere sykefravær, påpeker forskeren, og de kostnadene er heller ikke tatt med i beregningene.

Lyddemping gjør vondt verre

Mange bedrifter har forsøkt å senke lydnivået i åpne kontorlandskap, for eksempel ved å sette opp lyddempende takplater eller skillevegger.

– Men dette kan gjøre vondt verre, påpeker Jahncke. Det er forståelig tale som var det mest forstyrrende for arbeidstakerne, altså dersom du kan oppfatte hva kollegene dine sier. Og om vi senker bakgrunnsstøyen, kommer prat ofte tydeligere fram. Da hjelper jo ikke tiltakene, da blir lydene bare mer forstyrrende, sier hun.

Slik takler du støyen

Det finnes en hel masse tiltak bedrifter kan gjøre for å gjøre det enklere for de ansatte å takle støy i åpne landskap. Bedriften kan ha egne kontorer tilgjengelig til bruk hvis folk skal konsentrere seg, eller pauserom der det skal være stille slik at de ansatte kan koble av. Eller det kan være noe så enkelt som at de ansatte har tilgang til ørepropper når lydnivået stiger for mye.

Men ifølge Jahncke er det langt mer effektivt å gå helt tilbake til scratch, det vil si å utforme kontoret etter hvilke arbeidsoppgaver folk faktisk skal jobbe med.

(forskning.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS