Hjemmekontor

Fjernarbeidere jobber mer

En ny undersøkelse viser at hjemmekontor eller fjernjobbing ikke fører til mindre jobb. Heller tvert imot.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox.com)

Undersøkelsen viser at 44,2 prosent av de spurte har en arbeidsgiver som har lagt til rette for jobbing fra andre steder enn kontoret. Likevel svarer 32,6 prosent at muligheten for fjernjobbing gjør at de jobber mer enn før, 42,9 prosent svarer at de jobber like mye – og bare 7,7 prosent svarer at de jobber mindre enn før.

Disponerer arbeidet annerledes

– Hjemmekontor krever at man disponerer tid og jobb på en annen måte. Du har ikke tiden på kontoret som en naturlig ramme for arbeidsmengde- og tid. Dermed blir det også lettere å ta opp igjen arbeid på kveldene. Når man samtidig har fått laptop eller annet arbeidsutstyr fra bedriften, gjør det at arbeidet er lettere tilgjengelig til enhver tid. Grensene mellom jobb og fritid viskes mer ut, sier adm. direktør i Xtra Personell, Kristian Fæste. Det er Xtra Personell som står for undersøkelsen.

Unge jobber mer hjemmefra

Undersøkelsen viser at det er flest unge mellom 18 og 24 år som har økt arbeidsmengden etter at de fikk muligheten til fjernjobbing. Hele 41 prosent i denne aldersgruppen sier at de jobber mer enn før. Tallene viser at arbeidsmengden ved hjemmekontor minker med årene, det tilsvarende tallet for de over 60 år er 22,4 prosent.

– Det har nok flere forklaringer. For det første tror jeg at erfaring spiller inn. De som har vært lenge i arbeidslivet, har mer struktur og rutiner for jobb – selv om de tar den med hjem. For det andre vet vi fra tidligere undersøkelser at unge mellom 18 og 24 år generelt jobber mer fordi de vil bevise mer, og vil videre. Mange har kanskje heller ikke de samme forpliktelsene som familie og barn – noe som gjør at det er enklere å jobbe mer hjemmefra, sier Fæste.

Mest fjernjobbing i privat sektor

Undersøkelsen viser også at det er privat sektor som legger mest til rette for at ansatte kan jobbe fra andre steder enn kontoret eller arbeidsplassen. I offentlig sektor svarer 36,2 prosent at de har mulighet til fjernjobbing, i privat sektor svarer 51,5 prosent det samme.

– Her er det verdt å merke seg at selv om det er flere private bedrifter som har lagt til rette for fjernjobbing, så er det faktisk flere i offentlig sektor som svarer at arbeidsmengden har økt som følge av dette, enn i privat sektor. Generelt er jo disse tallene også et signal til arbeidsgivere som er redde for at det skal bli mindre jobbing med fjernjobbing, at nærmest det motsatte er tilfelle, sier Fæste.

Tallene er basert på en landsrepresentativ undersøkelse der 1010 personer ble spurt over telefon.

(Pressemelding)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS