Nattarbeid 1

Fem gode råd for nattarbeid

Det er ikke særlig sunt å arbeide om natten, skriver det danske nettstedet arbeidsmiljoviden.dk.

Publisert

Faktisk er det slett ikke sunt å arbeide på forskjellige tider av døgnet. Kroppen fungerer simpelthen best når vi har en noenlunde fast døgnrytme. Men det er ikke alle forunt å ha et arbeid til faste tider av døgnet.

Fare for helse og sosiale liv

Statens arbeidsmiljøinstitutt fortalte høsten 2007 at det åpne samfunn, heldøgnssamfunnet, er en fare for folks helse og sosiale liv.

- Skiftarbeid og altfor lange arbeidsdager øker risikoen for søvnforstyrrelser, hjerteproblem og andre plager viser finsk forskning, skriver Statens arbeidsmiljøinstitutt på sin nettside.

Les mer om Arbeidstidsløsninger som fungerer

Fem gode råd for nattarbeid

" Nettsiden arbeidsmiljoviden.dk listet opp fem gode råd for hvordan du passer best på deg selv hvis du har skiftende arbeidstider."De fem gode råd lyder:1. Legg minst mulig arbeid til natten.2. Når du skifter vakt, så gjør det med klokken.3. Arbeid høyst 2-4 netter i strekk.4. Husk å ta hensyn til familien og privatlivet.5. Spis lett om natten, og mosjoner. Ikke spis eller drikk kaffe de siste timene før du skal sove.(arbejdsmiljoviden.dk)En tredel jobber natt

Sliter med søvnproblemer

I 2007 la fagforbundet Lederne legger fram en rapport med urovekkende og oppsiktsvekkende opplysninger om konsekvenser av nattskiftarbeid på den norske oljesokkelen.

En spørreundersøkelse blant 600 Hydro- og Statoil-ansatte avdekket ifølge fagforbundet Lederne at nattarbeid på plattform hindrer folk i å føle seg uthvilte, og utgjør en sikkerhetsrisiko.

Problemene forplanter seg også til familielivet.

Rundt en tredel av i alt 20 000 ansatte på norsk sokkel arbeider natt. Bruken av nattskift og type nattskift har lenge vært konflikttema mellom oljeselskap og ansatte.

Les mer om rapporten om nattskiftarbeid i oljeindustrien her

Nattkurs for nattarbeidere

Selv om den enkelte ansatt må legge opp livet til å passe skiftarbeidets krav til døgnrytme, viser også eksemplene at arbeidsgiveren kan gjøre sitt.

Nettstedet Ledernett.no fortalte sommeren 2007 om Volvo i Sverige som tok mer hensyn til kursdeltakernes døgnrytme, enn kursholdernes. Fabrikken betalte heller for at er enklere at to kursholdere la om døgnrytmen enn at hele skiftet skulle gjøre det.

- Det er bedre at vi som er kursledere legger om vår døgnrytme enn at tjue deltakere skal gjøre det, sa Fernando Claros..

"
Powered by Labrador CMS