Innhold fra annonsør

Behold roen og produktiviteten! HMS-tips for å jobbe komfortabelt gjennom sommervarmen

Våren er endelig i anmarsj, men høye temperaturer og sterk sol kan også være en utfordring i arbeidshverdagen. – Heldigvis er det mange enkle grep vi kan gjøre for å få en tryggere og bedre arbeidsdag når varmen setter inn, sier HMS-rådgiver Espen Jensen i Skydda Norge.

skydda logo

– Ubehagelig høy temperatur kan gjøre at du blir mindre effektiv, får problemer med å holde konsentrasjonen oppe og i noen tilfelle blir fysisk uvel. Det vil vi man jo for all del unngå, forklarer Espen Jensen i Skydda Norge.

– Når temperaturen stiger og det blir varmt på arbeidsplassen, er det en god regel å ta regelmessige pauser, gjerne i skyggen eller i et avkjølt rom, og drikke mye vann og væske. Du kan ikke gå hjem på grunn av høy temperatur, men arbeidsgiver plikter å legge til rette for forsvarlige arbeidsforhold, understreker HMS-rådgiveren.

Espen Jensen
Espen Jensen i Skydda Norge

Han gir følgende praktiske råd for å ivareta arbeidsforholdene på tryggest mulig måte under høye temperaturer og sol

Shorts eller langbukse - velg riktig

Den luftige og pustende Areo-serien fra L.Brador finnes både som bukse og shorts.

En utfordring i varmen kan være pålagt bruk av hensiktsmessig arbeidstøy. Mange bedrifter i bygg- og anleggsnæringen krever eksempelvis at de ansatte skal gå med lange bukser, selv om temperaturen tilsier at shorts er det eneste riktige.

Et godt tips vil være å bruke plagg med lysere farge på dager med blå himmel og sol. Er det overskyet er det derimot mørke plagg som er best mot varmen, forklarer han.

Det vil også være lurt å bruke luftige klær og unngå syntetiske materialer. Bomull vil være mer pustende enn polyester og akryl.

Skydda førershorts og knebukser sertifisert i samsvar med EN 471 / EN ISO 20471 klasse 2, svært synlig vernetøy.

arbeidssko

Sko

Du skal selvfølgelig sørge for å bruke arbeidssko som beskytter, samtidig er det smart å bruke luftige sko hvis du kan. Det kan være krav å bruke sko med vernetå,

lue

men det er for eksempel mulig å bruke sandaler med vernetupp. Et annet godt råd er å ha med deg to par sko på jobb slik at du kan foreta et skobytte i løpet av arbeidsdagen.

Hos Skydda Norge er det et stort utvalg flere ulike typer vernesko med myk spikerbeskyttelse fra kjente merkevarer som Uvex, Reebok og Arbesko.

Hode

Å holde hodet kaldt, eller i alle fall avkjølt, er helt helt avgjørende for en trygg og sikker arbeidsdag i varmen. Hvis du ikke bruker hjelm, kan en caps som holder de verste solstrålene unna være et bra alternativ, men det finnes flere hodeplagg som har enda bedre og mer kjølende egenskaper. Eksempelvis finne det både luer og bandanaer som er spesiallaget for å holde deg kjølig samtidig som fordamping reguleres. Det finnes også håndklær og egne vester som er laget for samme formål

vernebriller

Øyne

Riktige vernebriller som sørger for øyebeskyttelse er også viktig å tenke på når man arbeider utendørs hvor man er utsatt for sterkt sollys.

Velg gjerne vernebriller med solfilter slik at du er sikret både mekanisk beskyttelse og beskyttelse mot skadelig UV-stråling. Er det varmt så svetter du mer og da er det greit å ha antidugg på linsen. En utfordring med vernebriller som begynner å dugge er at det ikke blir brukt, og da er det større risiko for negative konsekvenser.

førstehjelpsskrin

Praktiske produkter

Er uhellet ute og man opplever brannskade som følge av solbrenthet så er det smart å ha kjølende gel tilgjengelig.

Burn gel, enten i form av kompress eller spray, sørger for rask avkjøling og effektiv smertelindring ved brannskader. I tillegg er dette produkter som er kjekt å ha med seg i feriekofferten hvis man skulle brenne seg på brennmaneter eller få insektsbitt. Husk også å smøre deg med solkrem med høy solfaktor hvis du jobber utendørs i sola.

Om Skydda

  • Skydda er en ledende leverandør av HMS-løsninger og personlig verneutstyr i Nord-Europa. Vår oppgave er å gjøre våre kunders hverdag ENKLERE, SIKRERE og mer LØNNSOM.
  • I nesten 100 år har vi jobbet målrettet for at de som arbeider innenfor industri, bygg og anlegg og oljebransjen skal gå hjem fra jobb like uskadet som da de kom. Vi er lette å jobbe med, bransjeledende på tjenester og service, og som kunde hos oss får du tilgang til markedets beste produktsortiment.

Trenger du hjelp med HMS? 

Ring Skydda på +47 22 88 44 10 eller gå inn på skydda.no

Powered by Labrador CMS